Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2025
Συνάντηση μελών της ΚΟΦ Ελλάδας – Βραζιλίας με βουλευτή του Κοινοβουλίου Βραζιλίας
Εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ μελών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Βραζιλίας, κ.κ. Θεόδωρου Καράογλου, Τζίνας Οικονόμου, Αθανασίου Παπαθανάση, Ιωάννη Κόντη και Σπυρίδωνα Μπιμπίλα με τον βουλευτή του Κοινοβουλίου της Βραζιλίας, κ. Jonas Donizetti πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.
Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Βραζιλίας κ. Θεόδωρος Καράογλου, αφού υπέδειξε την μόλις χθεσινή συνάντηση στη Νίκαια του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας κ. Lula, στο περιθώριο της 3ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών - το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση των Ωκεανών - ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αναμένεται να μετάσχει στο Συνέδριο με θέμα την κλιματική κρίση, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο τρέχοντος έτους στη Βραζιλία
Ο κ. Καράογλου παράλληλα, εκτιμώντας ότι η οικονομία είναι πεδίο προς ενίσχυση μεταξύ των δύο πλευρών, υπογράμμισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές θα μπορούσαν να ενισχυθούν.
Τα λοιπά μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ενημέρωσαν σχετικά με τις προτεραιότητες που υποστηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και αφορούν στην ανάπτυξη κοινοβουλευτικών, πολιτικών, εμπορικών και ναυτιλιακών σχέσεων προτείνοντας επιπλέον, ενίσχυση στο πεδίο των πολιτιστικών επαφών μέσω σχετικών δράσεων και ανταλλαγών.
Κατά την τοποθέτησή του, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βραζιλίας κ. Jonas Donizetti σημείωσε την ιδιότητά του ως μέλους της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και μεταξύ άλλων ενημέρωσε σχετικά με την πολλά υποσχόμενη πορεία της οικονομίας στη Βραζιλία συνεκτιμώντας ότι την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται η διαχείριση της ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τονίζοντας ότι η Βραζιλία έχει εξειδίκευση σε τεχνολογικά, βιομηχανικά και θέματα αεροπλοΐας και ναυτιλίας.
Από πλευράς του ο Πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα κ. Paulo Franca, αφού επιβεβαίωσε τον στόχο της χώρας του για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, ανέφερε επιπλέον τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον εορτασμό της ημέρας για την πορτογαλική γλώσσα και το φεστιβάλ σινεμά.
Ο παριστάμενος στη συνάντηση Πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία κ. Ιωάννης Τζόβας- Μουρούζης υπογράμμισε την πολιτισμική εγγύτητα των δύο λαών, παρά τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τη συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς χρήζουν ενίσχυσης, καθότι και οι δυο λειτουργούν με γνώμονα την πολυμέρεια και τις κοινές θέσεις στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή