Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2021
Διακοινοβουλευτική συζήτηση με θέμα τις προσδοκίες των εθνικών κοινοβουλίων από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργάνωσε διακοινοβουλευτική συζήτηση με θέμα τις προσδοκίες των εθνικών κοινοβουλίων από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Από τη Βουλή των Ελλήνων συμμετείχαν η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, μέλη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ειδικότερα, οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης, που είναι ο Βέλγος ευρωβουλευτής, κ. Guy Verhofstadt, η Ευρωπαία Επίτροπος, κυρία Dubravka Suica, και ο Σλοβένος Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε., κ. Gasper Dovzan, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες ευρωβουλευτές και εθνικούς βουλευτές για την εξέλιξη της πανευρωπαϊκής συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης, που διεξάγεται μέσω της Διάσκεψης, και άκουσαν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους.
Η κ. Γιαννάκου, κατά την τοποθέτησή της, εξέφρασε, καταρχήν, την ικανοποίησή της για τη συμμέτοχή της σε αυτό το εγχείρημα συμμετοχικής δημοκρατίας. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει έλλειμα δημοκρατίας στην Ένωση καθώς και ότι, μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, δηλαδή για το ποιος κάνει τι και για ποιο λόγο, και να έρθουν πιο κοντά στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Τέλος, ζήτησε να υπάρξουν γραπτώς τα αποτελέσματα των συναντήσεων των ομάδων εργασίας, που λειτουργούν στο πλαίσιο της Διάσκεψης, για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητάς της.
Ο κ. Μπουρνούς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες στους ευρωπαίους πολίτες. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει θα μετουσιωθούν σε βαθιές και συγκεκριμένες αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών και θα οδηγήσουν ακόμα και σε αλλαγή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. Όσον αφορά το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη Διάσκεψη, υποστήριξε ότι είναι υποβαθμισμένος.
Επιστροφή