Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα,24 Απριλίου 2024

Δημήτρης Τσάτσος: Μαχητής της δημοκρατίας, της νομικής επιστήμης και της σκέψης

Eκδήλωση  για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Τσάτσου (1933-2010) οργάνωσε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, τη Τετάρτη 23 Απριλίου το Ίδρυμα της Βουλής στο πλαίσιο του κύκλου «Ειδικά Αφιερώματα» για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε τον Δ. Τσάτσο ως  κομβικό πρόσωπο, εμβληματικό για τον ρόλο του στην επιστήμη του συνταγματικού δικαίου, τον δημόσιο διάλογο, την πολιτική δράση, το δημοκρατικό του ήθος, ενώ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), ανέδειξε την αμφισβήτηση ως κεντρική έννοια της σκέψης και της δράσης τού Δ. Τσάτσου.  Και τον παρομοίασε με εξερευνητή θαλασσοπόρο, που απολάμβανε να ανοίγεται όχι στις ήρεμες θάλασσες, αλλά στα τρικυμισμένα πελάγη της σκέψης και της πράξης.

Από τη πλευρά του Ξενοφών Κοντιάδης (καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου) μίλησε για τον Δημήτρη Τσάτσο ως μελετητή των πολιτικών κομμάτων, και ιδίως της κρίσης τους. Και επισήμανε δύο περιόδους με άμεση εμπλοκή του στην πολιτική (το 1974-1975, οπότε ήταν υφυπουργός Παιδείας και γενικός εισηγητής της μειοψηφίας επί του Συντάγματος, και το 1994-2004) : «Ο Τσάτσος, κατέληξε, υποστήριζε σθεναρά το κράτος δικαίου και τη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσής τους και υπέρβασης της κρίσης τους».

Ο Νίκος Παπαχρήστος (διδάκτωρ Νομικής, επιστημονικός συνεργάτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων) αναφέρθηκε στον ρόλο του
Δημήτρη Τσάτσου ως γενικού εισηγητή της μειοψηφίας επί του Συντάγματος 1975. «Εκτιμούσε», είπε, «ότι το εκλογικό σύστημα έπρεπε να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, ώστε να έχει μόνιμο και προβλέψιμο χαρακτήρα, και να συνδυάζει στοιχεία αναλογικότητας και σταθερότητας». Η Νέδα Κανελλοπούλου (καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου) μίλησε για τον Ευρωπαίο Δημήτρη Τσάτσο, αναδεικνύοντας τρεις βασικές του διαστάσεις: του διανοούμενου, του πολιτικού, του δημοκράτη.

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (καθηγητής του ΑΠΘ, πρ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρ. υπουργός Εξωτερικών) μίλησε για τον Δημήτρη Τσάτσο «μεταξύ επιστήμης και πολιτικής». «Στο θεμελιώδες έργο του Πολιτεία, ο Δ. Τσάτσος», είπε, «γράφει ότι κάθε νομικό ζήτημα είναι και πολιτικό, ενώ ένα πολιτικό ζήτημα μπορεί να είναι, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκην υποτάξιμο σε δικαιική ρύθμιση»,.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ήταν ο πρώην πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτές Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Δουδωνής, Ρένα Δούρου, Μιχάλης Κατρίνης, Δημήτρης Μάντζος, Παύλος Χρηστίδης, ενώ από την οικογένεια του Δ. Τσάτσου η κόρη του Δημήτρη, η Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου και ο εγγονός του, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ