Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 20

Συνάντηση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής με τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της Λαϊκής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διασκέψεως της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας

Ο A Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιάννης Τραγάκης, συναντήθηκε  με την Α.Ε.  Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της Λαϊκής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διασκέψεως της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας κ. Du Qinglin.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κίνας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από το πυκνό πλέγμα επισκέψεων και επαφών σε πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο. Υπογράμμισε ότι στη δύσκολη περίοδο που διήλθε η Ελλάδα η στήριξη μιας χώρας με το ειδικό βάρος της Κίνας αποδείχθηκε ουσιαστική. Επεσήμανε, τη σημασία της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά  και την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των εταιριών COSCO, Hewlett Packard και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη χρησιμοποίηση του τερματικού σταθμού της κινεζικής εταιρείας στον Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου για την προώθηση των προϊόντων της Hewlett Packard στις αγορές της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής. Καλωσόρισε, επίσης, τις επενδύσεις των μεγάλων κινεζικών εταιρειών εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών HUAWEI & ZTE για τη μεταφορά, διανομή, αλλά και συναρμολόγηση των προϊόντων τους για την ευρύτερη αγορά της Ευρώπης. Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή της κινεζικής για την προβολή και διευκόλυνση πρόσβασης ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα σημαντικό κεφάλαιο των Ελληνο – Κινεζικών σχέσεων, που είναι η ναυτιλία και η ισχυρή οικονομική παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων στους τομείς των ναυπηγήσεων, των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών και διαλύσεων πλοίων.
Κλείνοντας, ο κ. Τραγάκης, με την ιδιότητα του ως Προέδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε ότι η Ε.Ε είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. και ότι η σχέση Ε.Ε – Κίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διεθνή ανάπτυξη, σταθερότητα και ειρήνη. Τέλος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε τη στήριξη και συνδρομή της κινεζικής πλευράς για το ελληνικό αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Λαϊκής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διασκέψεως της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας, κ. Du Qinglin, αναφέρθηκε στη μακραίωνη φιλία των δύο λαών, στις ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου που ενισχύουν την αλληλοκατανόηση και τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να πυκνώσουν οι ανταλλαγές επισκέψεων των δύο κοινοβουλίων.
Ο κ. Qinglin σημείωσε ότι η εμπορική και οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στηρίζεται στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από την παρουσία της COSCO, το έργο της οποίας αποτελεί το πρότυπο της αμοιβαίας, επωφελούς συνεργασίας.
 
Ο κ. Qinglin τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα κατέχει σημαντική γεωγραφική θέση, είναι το σταυροδρόμι Ευρώπης – Ασίας – Ανατολής, συνιστά τη κύρια πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων και σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, της θάλασσας, της ενέργειας, της πράσινης οικονομίας. Επίσης, ο κ. Qinglin, επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε την προ μηνών δήλωση του Πρωθυπουργού της Κίνας, κ.  Λι Κετσιάνγκ, ότι η Κίνας είναι πρόθυμη να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια της να επιστρέψει στις αγορές, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Λαϊκής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διασκέψεως της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας, ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στο αίτημα του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Τραγάκη, για στήριξη στην προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 
 
 
 
 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ