Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ισπανίας

Διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου. Οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τη νέα γεωπολιτική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προκλήσεις, παλιές και νέες, που εμφανίζονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, αναφέρθηκε στην κοινή κατεύθυνση των δύο χωρών, όσον αφορά την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μία άλλη αναθεωρητική δύναμη, η Τουρκία, αμφισβητεί συστηματικά τις Διεθνείς Συμβάσεις και απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα δύο κρατών μελών της Ε.Ε..   Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν οι χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να σηκώνουν όλο το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος και ζήτησε την αναλογική κατανομή του όγκου των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Οι Έλληνες βουλευτές ενημέρωσαν ενδελεχώς την ισπανική πλευρά για την υφιστάμενη προκλητική ρητορική της Τουρκίας, όπως εκφράζεται από την ηγεσία της χώρας, σημειώνοντας ότι η τακτική αυτή, δημιουργεί επικίνδυνες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στο σύνολό τους οι Έλληνες βουλευτές καταδίκασαν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον τουρκικό αναθεωρητισμό και επιβεβαίωσαν τη διάθεση της Ελλάδας για διάλογο, που όμως δεν περιλαμβάνει επ’ ουδενί διαπραγμάτευση της εθνικής και εδαφικής της κυριαρχίας. Σημείωσαν επιπρόσθετα την αδιάλειπτη προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό προκειμένου να αποκομίσει οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου της Ισπανίας, κ. Pau Mari Klose αφού ευχαρίστησε τον κ. Γκιουλέκα για την πρωτοβουλία, επεσήμανε ότι Ισπανία και Ελλάδα μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό κοινές προκλήσεις στη Μεσόγειο. Ωστόσο, παρατήρησε  ότι δεν είναι πάντα σαφείς οι εντάσεις που βιώνει η κάθε πλευρά στις δύο ακτές – ανατολική και δυτική - της Μεσογείου, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι διακοινοβουλευτικές αυτές επαφές, για την προώθηση, μεταξύ άλλων των κοινών σημείων ενδιαφέροντος στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο και τη γεωπολιτική στρατηγική του ΝΑΤΟ. 

           

 

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ