Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βιέννη, 8 Απριλίου 2019

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ως το πιο πετυχημένο παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, στην ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στη Βιέννη και ολοκληρώνονται αύριο.

Ο κ. Βούτσης ήταν  ένας από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές  στην 1η συνεδρίαση της Διάσκεψης, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της»,  και -όπως υπογράμμισε- είναι η προσήλωση της Ελλάδας στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ευημερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η συναίσθηση της ευθύνης έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής αυτής, που οδήγησαν στη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, τα κράτη δύνανται να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας. Η Συμφωνία δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεών μας με τη Βόρεια Μακεδονία προς όφελος των δύο λαών μας. Ήδη οι διμερείς μας επαφές, σε όλα τα επίπεδα, είναι συχνές και στενές και στοχεύουν στη συγκρότηση ενός πλήρους και σύγχρονου πλέγματος συνεργασίας».

Υπενθύμισε ότι  ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια συνοδευόμενος από 10 υπουργούς και τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «ανοίγει τον δρόμο για την ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και επιπλέον αίρονται τα εμπόδια συνεργασίας και δίνεται η δυνατότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να επωφεληθεί από κορυφαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως είναι η κινεζική ‘‘Οne belt-Οne road’’ και τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά σχέδια στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα για την περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει αναγνωρίσει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα με προεξάρχουσα την Ε.Ε. η οποία, όπως είπε, «καλείται πλέον να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να πάρει την κρίσιμη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία».  

Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η ταχεία ενσωμάτωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. παραμένει πάγια προτεραιότητα για τη χώρα μας  υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο μετατροπής των Δυτικών Βαλκανίων σε ειδική οικονομική ζώνη, όπου θα ανθεί μια ιδιότυπη νεο-αποικιακή εκμετάλλευση».

Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα έχει συγκροτήσει περιφερειακά σχήματα συνεργασίας τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με την Κύπρο και «με συνέπεια και ρεαλισμό, επενδύει πολιτικά στη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας μέσω των τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση τόνισε ότι η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που προκαλούνται από ένοπλες συρράξεις πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της αλληλεγγύης και υπογράμμισε:

«Στην προσπάθειά της η χώρα μας δεν έγινε αποδέκτης της αναμενόμενης αλληλεγγύης από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σημειώνω τη μη εφαρμογή των αποφάσεων για καταμερισμό ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.  Θα ήθελα συνεπώς να υπογραμμίσω ότι υπάρχει ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στη βάση της αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην Τουρκία και τόνισε:

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε., του τουρκικού λαού, αλλά και της Ελλάδας. Τουρκία και Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, σε ουσιώδεις τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, οι μεταφορές και το εμπόριο. Εξυπακούεται ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συνδέεται με την αρχή της αιρεσιμότητας, η οποία δεν περιορίζεται στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου, αλλά επεκτείνεται στην εξωτερική πολιτική και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Μετά το πέρας των ομιλιών και στο πλαίσιο της συζήτησης που διημείφθη πριν από την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης, ο κ. Βούτσης προέβη σε δευτερολογία.

Επ’ ευκαιρία της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα έχει διμερείς συναντήσεις  με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας, κ. Viktoras Pranckietis, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, κ. Roberto Fico, καθώς και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης.

 

  • Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ν. Βούτση στο συνοδευτικό αρχείο που ακολουθεί.

 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ