Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Στρασβούργο, 9 Απριλίου 2019

Αναστασία Χριστοδουλοπούλου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Δεν εξαιρείται καμία γυναίκα από τον σεξισμό, ούτε καν η γυναίκα πολιτικός»

Στην παρέμβασή της η Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, στην εαρινή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση της έκθεσης για τα φαινόμενα της σεξιστικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των κοινοβουλίων, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά διάκριση με βάση το φύλο. Είναι μια διάκριση που προσβάλλει, περιφρονεί και απαξιώνει τις γυναίκες. Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, κυρίως στον χώρο εργασίας, δεν οφείλονται σε ηθικολογία ή σε ένα νέο πουριτανισμό. Έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση, απ’ τη μεριά των γυναικών, ότι ο σεξισμός αποτελεί ακόμα έναν τρόπο υποτίμησής τους απ’ τη μεριά των ανδρών. Ο άνδρας απέκτησε δικαιώματα από τον 18ο αιώνα, ενώ η γυναίκα μόλις τον 20ο αιώνα. 

Η πατριαρχική δομή των κοινωνιών εξηγεί τη θέση της γυναίκας σε όλες τις κοινωνίες, δομή που είναι υπεύθυνη για τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώνουν και δικαιολογούν τον σεξισμό. Δεν εξαιρείται καμία γυναίκα από τον σεξισμό, ούτε καν η γυναίκα πολιτικός».

Και κατέληξε λέγοντας: «Υπήρξα Υπουργός Μετανάστευσης το 2015 που εισήλθαν στην Ελλάδα 1 εκατ. πρόσφυγες. Δέχθηκα σεξιστική επίθεση από τους συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους και από τα ΜΜΕ. Δεν μπορούν να ανεχθούν ότι μια γυναίκα μπορεί να ασχολείται με την πολιτική και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. 

Παρά ταύτα, πιστεύω ότι οι γυναίκες πολιτικοί είναι προνομιούχες, γιατί έχουν δημόσιο λόγο, για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, σε σχέση με άλλες γυναίκες θύματα σεξισμού. Γι’ αυτό οι εκλεγμένες γυναίκες πρέπει να μιλάνε και για τις γυναίκες που δεν έχουν φωνή. Πρέπει να αγωνίζονται και για τις γυναίκες που δεν μπορούν να αγωνιστούν».

 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ