Γραφείο Τύπου
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
Κοινή συνεδρίαση Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής-Εμπορίου για Έκθεση Στρατηγικού Διαλόγου σχετικά με τη γεωργία
Η Έκθεση του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην Ε. Ε., μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και του Υφυπουργού κ. Διονύσιου Σταμενίτη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, προκλήσεις που δυστυχώς γίνονται καθημερινά πιο πιεστικές για τους Έλληνες αγρότες. Χαρακτήρισε θετικές τις συστάσεις στις οποίες κατέληξε ο Στρατηγικός Διάλογος, αφού στην έκθεση λαμβάνονται υπόψιν οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, τη συρρίκνωση και τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και τη συνακόλουθη ερήμωση της υπαίθρου, και κυρίως, το υπέρογκο κόστος που καλούνται να επωμισθούν οι παραγωγοί κατά τη διαδικασία πράσινης μετάβασης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πολλές συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση είναι σε εναρμόνιση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής υπαίθρου και γεωργίας, όπως η στοχευμένη ενίσχυση των μικρών καλλιεργειών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στην χώρα μας, καθώς και των καλλιεργειών που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Τόνισε πως προτάσεις όπως η δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, με στόχο τη στήριξη των γεωργών κατά τη μετάβασή τους σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων και έμφαση στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και ενός Ταμείου Αποκατάστασης της Φύσης, με στόχο την υποστήριξη των γεωργών και άλλων εμπλεκομένων για την αποκατάσταση και τη διαχείριση φυσικών οικότοπων, είναι εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρόταση για αναμόρφωση του γεωργικού αποθεματικού για την καλύτερη στόχευση έκτακτων και καταστροφικών κινδύνων, αλλά και στην προβλεπόμενη σύσταση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γεωργική Γη, το οποίο θα ενισχύσει τη διαφάνεια κατά τις μεταβιβάσεις γης, τις αλλαγές στη χρήση γης, στις τιμές και τη συμπεριφορά της αγοράς. Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα μας έχει ήδη νομοθετήσει προς τις κατευθύνσεις που προτείνει η Έκθεση, όπως τα συλλογικά αγροτικά σχήματα, για τα οποία έχουν νομοθετηθεί φορολογικά κίνητρα από το 2020. Καταλήγοντας, χαρακτήρισε το Στρατηγικό Διάλογο μία νέα, ασυνήθιστη μορφή στις διαδικασίες συμμετοχής σε επίπεδο ΕΕ, και τόνισε πως σε αυτήν τη διαβούλευση είναι απαραίτητο να εμπλακούν ενεργά όλοι οι εταίροι και οι οργανωμένες ομάδες του αγροδιατροφικού συστήματος της χώρας, προκειμένου όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την γεωργία και Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027.
Ο Υφυπουργός κ. Διονύσιος Σταμενίτης τόνισε πως οι επιδόσεις της χώρας μας τόσο στην απορρόφηση κονδυλίων, όσο και στην υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων ήταν εξαιρετικά υψηλές κατά την περίοδο 2014-2022, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών, στο οποίο έχουν ενταχθεί έξι έργα με χρηματοδότηση 192 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή