Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 05 Δεκεμβρίου 2024
Η Βουλή των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Πολιτιστική Κληρονομιά και Ταυτότητα των Εθνικών Κοινοτήτων
Το θέμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ταυτότητας των Εθνικών Κοινοτήτων συζητήθηκε σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Οι βουλευτές κ.κ. Περικλής Μαντάς και Ιωάννης Σαρακιώτης συμμετείχαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποίησε ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης.
Στην τοποθέτησή του στην πρώτη ενότητα ο κ. Μαντάς υπογράμμισε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων είναι θεμελιώδη για την ταυτότητα όλων των πολιτών αλλά συνθέτουν και τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας των κοινωνιών μας. Επισήμανε ότι για την Ελλάδα που φιλοξενεί πληθυσμούς γλωσσικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων έχει μείζονα σημασία η διασφάλιση μιας δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε επιπλέον στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση και στην πολυεπίπεδη προσέγγιση που είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξαλειφθούν η διάκριση και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα για συνεργασία, με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και τις παραδόσεις, με στόχο τον καθορισμό των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Ο κ. Σαρακιώτης, τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, αναφέρθηκε στην επιδεινούμενη γεωπολιτική αποσταθεροποίηση εντός και περιφερειακά της Ευρώπης. Υπογράμμισε τον κλιμακούμενο αναθεωρητισμό μέσω στρατηγικών συμπεριφορών εκ μέρους παικτών που ανήκουν ακόμη και σε δυτικές συμμαχίες. Αναφερόμενος στην Ελλάδα μίλησε για την πολιτική που εφαρμόζει ως προς τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τη μόνη αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος, και η οποία αριθμεί 120.000 Έλληνες πολίτες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας με σκοπό την ενίσχυση της ενσωμάτωσης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Στον αντίποδα τόνισε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου της Αλβανίας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει τις ανάλογες υποχρεώσεις ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή