Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Συνάντηση βουλευτών με αντιπροσωπεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης European Law Society

Η διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης και οι νομικές διαστάσεις της, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της μη κυβερνητικής οργάνωσης European Law Society με αντιπροσωπεία  Ελλήνων βουλευτών αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και το μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ.κ. Αντώνη Συρίγο και Γιώργο Ψυχογιό και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αννέτα Καββαδία.

Ο προεδρεύων της συζήτησης κ. Α. Συρίγος στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, ενώ αναφορικά με το δίλημμα ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομία ως προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, εκτίμησε ότι η πολιτική πρέπει να προηγείται της οικονομίας φέρνοντας ως παράδειγμα το σήμερα, όπου το προβάδισμα της οικονομίας έναντι της πολιτικής κατέστησε την Ε.Ε. δυσάρεστη σε κάποιους από τους λαούς της. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοκρατικό έλλειμα της Ε.Ε. ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης προϋποθέτει τη σφυρηλάτηση κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από ένα κοινό όραμα και συγκεκριμένο στόχο για την Ευρώπη.

Η κ. Καββαδία σημείωσε με τη σειρά της ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι κάτι προσωρινό, αλλά μια κατάσταση η οποία αναμένεται να απασχολήσει την Ευρώπη επί μακρόν. Συνεπώς επιβάλλεται η αντιμετώπιση των αιτιών που τη δημιουργούν και η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα εξασφαλίζει νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους αιτούντες άσυλο, αναλογικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση των χωρών υποδοχής. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη κοινών προτύπων και προϋποθέσεων για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινό μερίδιο ευθυνών και ωφελημάτων.  

Τέλος, ο κ. Ψυχογιός, σχολιάζοντας τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, αναφέρθηκε στη σύγκρουση των νόμιμων και πολιτικά ορθών λύσεων με τις σκόπιμες και πολιτικά ωφελιμιστικές, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την πρώτη κατεύθυνση. Ενημέρωσε επίσης την αντιπροσωπεία για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική πολιτεία για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, σε μια μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.      


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή