Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 30 Μαΐου 2019

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολιτικών Συμβούλων από όλο τον κόσμο

«Η σύγχρονη πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την επικοινωνία, αλλά όταν η επικοινωνία υποκαθιστά την πολιτική -και σε αυτό φταίει το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί- τότε εξελίσσεται, τελικά, σε πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, καλωσορίζοντας στην αίθουσα της Ολομέλειας ειδικούς της πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικούς συμβούλους από διάφορες χώρες του κόσμου.

Η επίσκεψη στο ελληνικό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του διήμερου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολιτικών Συμβούλων, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.  

«Επισκέπτεστε τη χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το πολιτικό σκηνικό: αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εν όψει των έκτακτων εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα πως «αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον και σε μια διαφορετική, νέα φάση, μετά την έξοδό της από έναν οκταετή κύκλο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, «πολλές φορές οι πολιτικοί συνηθίζουν να επιρρίπτουν στους πολιτικούς τους συμβούλους και τα επικοινωνιακά τους επιτελεία τις ευθύνες όταν δεν πηγαίνει κάτι καλά σε μια καμπάνια ή όταν δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα σε μια πολιτική αντιπαράθεση ή σε μια εκλογική μάχη. Έχω την άποψη, μέσα από την πολιτική μου εμπειρία, ότι ο πολιτικός συνήθως διαλέγει τις συμβουλές που ο ίδιος θέλει να ακούσει και πολλές φορές βγάζει από πάνω του τις ευθύνες για επιλογές για τις οποίες έχει 100% ο ίδιος την ευθύνη. Και δυστυχώς, συνεργάτες μας θεωρούνται μερικές φορές αναλώσιμοι μέσα σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη οι ίδιοι οι πολιτικοί».

«Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε συμβάλει με τη δουλειά σας στον καθορισμό εκλογικών αποτελεσμάτων υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου ή κάποιου πολιτικού κόμματος σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Υπογράμμισε παράλληλα πως «τα νέα ψηφιακά εργαλεία της πολιτικής επικοινωνίας είναι πολύτιμα για τη βέλτιστη μετάδοση του μηνύματος στους πολίτες, δυστυχώς όμως στις μέρες μας έχει γιγαντωθεί το φαινόμενο της χρήσης αυτών των εργαλείων όχι για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και ψηφοφόρων, αλλά για τη διαστρέβλωση της αλήθειας, την κατασκευή ψευδών ειδήσεων και την προβολή μιας εικονικής πραγματικότητας, με στόχο να υποκαταστήσει τις συλλογικές εμπειρίες και τα πραγματικά βιώματα των πολιτών».

Όπως υπογράμμισε, «εδώ είναι που ξαναέρχεται στο επίκεντρο ο ρόλος των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας: το πώς θα συντελέσουν, μέσα από τη νομοθεσία αλλά και τη διαμόρφωση της δημόσιας συζήτησης, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι στη συρρίκνωσή της ή στην υποκατάστασή της από ένα σκοτεινό πλέγμα αυταρχικής επιβολής, λεκτικής βίας, ρητορικής μίσους και συνωμοσιολογίας, που στο τέλος της ημέρας ευνοεί μόνο την ανάδυση ακραίων, ρατσιστικών, λαϊκιστικών, ακόμη και νεοφασιστικών δυνάμεων, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τον κρισιμότατο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι επαγγελματίες της πολιτικής επικοινωνίας καθώς, όπως σημείωσε, «μέσα από τη δουλειά σας καλείστε κάθε φορά να αποδεικνύετε αν η ηθική και η δεοντολογία μπορούν να βρουν θέση στην πολιτική αντιπαράθεση ή θα θυσιάζονται πάντα στον βωμό της αποτελεσματικότητας, αμελώντας ότι το μέσον φωτογραφίζει και τον σκοπό».

Ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί σε πρωτοβουλίες-σταθμούς στην ελληνική Βουλή κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, όπως η δημοσίευση του απόρρητου Φακέλου της Κύπρου, η έναρξη των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών –προαναγγέλλοντας μάλιστα πως την ερχόμενη εβδομάδα θα επιδοθεί ρηματική διακοίνωση από την ελληνική στη γερμανική κυβέρνηση– καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξωστρέφεια της Βουλής, η οποία συνδέεται με το πολιτικό, το πολιτιστικό και το δημιουργικό γίγνεσθαι σε όλη τη χώρα.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή