Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2022

Εκπαίδευση υπαλλήλων της Βουλής στη διευκόλυνση κινητικότητας ατόμων με οπτική αναπηρία στο Κοινοβούλιο

Η Βουλή των Ελλήνων συνεχίζει τις δράσεις της για την άρση του αποκλεισμού ατόμων με αναπηρίες και την εξασφάλιση απρόσκοπτης προσβασιμότητας στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) επισκέφθηκε σήμερα τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να πραγματοποιήσει επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαίδευσης στελεχών της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής, που εμπλέκονται σε δράσεις εξωστρέφειας, ως προς την εξοικείωσή τους με το τι σημαίνει οπτική αναπηρία, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη του σεμιναρίου, έκανε λόγο για «ένα είδος “κήρυξης πολέμου” κατά του αποκλεισμού που αποτελεί μία από τις πιο απολίτιστες μορφές συμπεριφοράς» τονίζοντας πως «είναι δείγμα και πολιτισμού και συνταγματικής τήρησης αλλά και ανθρωπιάς η άρση των αποκλεισμών που προέρχονται από ανθρώπινες αδυναμίες στις οποίες θα μπορούσε ο καθένας μας να υπόκειται».

Ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στα μέλη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, επεσήμανε ότι μέσω του Σεμιναρίου «θα μπορέσουμε να εξοικειωθούμε με μεθόδους και τρόπους που θα μας επιτρέψουν να είμαστε προσβάσιμοι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία όρασης» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αίροντας αυτούς τους αποκλεισμούς, γινόμαστε πιο οικείοι με τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος δικαιούται να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα πνευματικά κληροδοτήματα που φυλάσσονται, στεγάζονται και εκτίθενται στη Βουλή».

Ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε επίσης μία ακόμη συνεργασία «για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στο Κοινοβούλιο σε συνανθρώπους μας που είναι στο φάσμα του αυτισμού, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Γιώργου Μυλωνάκη».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, με τη συνδρομή της οποίας πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο, υπογράμμισε πως «είναι πολύ ουσιαστικό να μπορούμε να πούμε ότι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπροσώπησης της Δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ελληνική Βουλή, έχουμε αυτού του επιπέδου και της ουσίας τις εκπαιδεύσεις».

Η κ. Μιχαηλίδου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο αλλά και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων για την πρωτοβουλία τους, υπογραμμίζοντας πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο της καθημερινότητας, και δεν μπορούμε παρά να διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτόν αλλά και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά χωρίς αποκλεισμούς.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ