Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Νέα Υόρκη, 9 Φεβρουαρίου 2024

Συμμετοχή του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ετήσια Κοινοβουλευτική Ακρόαση της I.P.U. στα Ηνωμένα Έθνη

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, η διήμερη Ετήσια Κοινοβουλευτική Ακρόαση, που είχε φέτος ως κεντρικό θέμα «Τερματίζοντας τις συγκρούσεις: συνταγές για ένα ειρηνικό μέλλον». Η Ακρόαση συνδιοργανώθηκε από τον Ο.Η.Ε. και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.). 

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.  

Ο κ. Αβραμόπουλος, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να διευκολύνει τον εκδημοκρατισμό της διπλωματικής διαδικασίας και να συνεισφέρει στην επίλυση διαφορών και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια τόνισε ότι τα Κοινοβούλια έχουν την τελική νομική ευθύνη για την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης, καθώς και να αποτελέσουν πεδίο εθνικού και διεθνούς διαλόγου και ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαχώρισε το ρόλο των Κοινοβουλευτικών και Κυβερνητικών Αξιωματούχων, με τους πρώτους να διακρίνονται από μεγαλύτερη πολιτική ευελιξία. Επίσης, εισηγήθηκε την αναβάθμιση του ρόλου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, μέσω των Κοινοβουλίων, στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η οικοδόμηση ειρηνικών σχέσεων είναι πιο αποτελεσματική, όταν ξεκινά από τη βάση της κοινωνίας, από τους πολίτες.   

 

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. António Guterres, όπου συζήτησαν για θέματα γεωπολιτικής, μετανάστευσης, περιφερειακής ασφάλειας και ιδιαίτερα για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, όπως και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης, συναντήθηκε και με τον Αναπληρωτή  Γενικό  Γραμματέα του Ο.Η.Ε, κ. Vladimir Voronkov, για θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, καθώς και με την Πρόεδρο της I.P.U. κ. Tulia Ackson. Τέλος, σειρά συναντήσεων έλαβαν χώρα με Εκπροσώπους Εθνικών Κοινοβουλευτικών Αντιπροσωπειών.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ