Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2022

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην παρουσίαση του τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο»

«Η Αγία Σοφία εδώ και δύο χρόνια υπέστη την αυθαιρεσία της κήρυξής της σε τζαμί. Ωστόσο έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτική και υποβλητική». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην πρώτη παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο». Η παρουσίαση του τόμου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, αποτελεί πρωτοβουλία που ανέλαβε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διεθνούς Γραμματείας της τον Σεπτέμβριο του 2020, ως απάντηση στη μονομερή, αυθαίρετη και αντιδιεθνή απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη.

Ο  Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας αποτελεί «μία από τις απαντήσεις στη βαναυσότητα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» που, όπως ανέφερε, «έπληξε χωρίς να γονατίσει αυτό το αθάνατο σύμβολο της χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού».

Ο κ. Τασούλας αναφερόμενος στο βασικό σκοπό της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που είναι η επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην ιστορική αλληλογραφία μεταξύ του Αϊνστάιν και του Φρόιντ, η οποία κατέληγε στο ότι  ο μόνος τρόπος για να  ξεφύγει ο άνθρωπος  από τις ψυχώσεις και μανίες της καταστροφής, του μίσους και της εξουσίας είναι ο πολιτισμός.

Στην παρουσίαση μίλησαν κατά σειρά ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Sergei Gavrilov, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, η Επιστημονική Υπεύθυνη του τόμου, καθ. του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

  • Ακολουθούν στα συνοδευτικά αρχεία οι ομιλίες του Προέδρου της Βουλής και του Γ.Γ. της ΔΣΟ

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ