Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ιούλιος 2014

Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

 
 
 

Η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει στην αίθουσα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και στο Περιστύλιο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου την Έκθεση «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».
Η Έκθεση εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουλίου 2014 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και εκπροσώπων Αντιστασιακών Αντιδικτατορικών Οργανώσεων.
Μέσα από τα επίσημα συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις σελίδες των περιοδικών, τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, τα πρωτότυπα έγγραφα και τα άλλου είδους πολιτικά τεκμήρια, όπως αφίσες, κομματικές προκηρύξεις, ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 1974 και του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό , επιχειρείται η παρουσίαση του πρώτου έτους που ακολούθησε την τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, στις 24 Ιουλίου 1974.
Η περίοδος αυτή, γεμάτη αβεβαιότητα και κινδύνους αλλά και μεγάλες εθνικές και πολιτικές προκλήσεις, αντιμετωπίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί, με το Σύνταγμα του 1975,   η   Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αδιατάρακτης σταθερότητας και ειρήνης.
Στο Περιστύλιο της Βουλής, παρουσιάζεται και η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής στην οποία σημαντική θέση κατέχουν οι μαζικές μουσικές συναυλίες, οι πρωτοποριακές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, η πλούσια κινηματογραφική παραγωγή και η εκδοτική έκρηξη που όλα μαζί συνθέτουν το κλίμα ελευθερίας και ενθουσιασμού που κυριάρχησε στον τομέα της πνευματικής δημιουργίας.
 

Κάθε Κυριακή, ώρα 12:00, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο κτίριο της Βουλής και στην έκθεση «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», που παρουσιάζεται στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Καλέστε καθημερινά, από 9:00 – 16:00, στο 210 3692429 και 210 3692106.


Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «1974: Η αποκατάσταση της δημοκρατίας»

Ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης εδώ
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ