Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011
Συνάντηση Ομάδας Σοσιαλιστών–Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Έλληνες βουλευτές
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Ροδούλα Ζήση προήδρευσε κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όπου η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τα μέλη των δύο Επιτροπών για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου 2011.Στην εισήγησή της, η κ. Ζήση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα θετικά αποτελέσματα της Συνόδου αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα, με επιμονή, με στόχο και με αξιόπιστες θέσεις, μπορεί όντως να πετύχει πολλά, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τη σημασία των τομών που αποφασίστηκαν, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη και δίκαιη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.
Εξάλλου, η κ. Ροδούλα Ζήση προήδρευσε κατά τη συνάντηση μελών της Ομάδας των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Έλληνες συναδέλφους τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της Βουλής παρουσία της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Καλωσορίζοντας τους ευρωβουλευτές, η κ. Ζήση τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη Βουλή των Ελλήνων, χαρακτηρίζοντάς την ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στις προσπάθειες της χώρας μας και του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να υπομείνει πολλά, προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και στον κόσμο, ενώ η Ευρώπη φαίνεται ότι μετά από αρκετές παλινωδίες και δισταγμούς δρομολογεί τη μετεξέλιξή της σε αξιόπιστο φορέα οικονομικής διακυβέρνησης. «Ωστόσο», δήλωσε η κ. Ζήση, «η λύση μένει ημιτελής. Πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, για την έκδοση ευρωομολόγων στα πλαίσια της ευρωπαϊκής διαχείρισης του χρέους, για την παρέμβαση του Μηχανισμού Στήριξης και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με σκοπό την επαναγορά χρέους και, ιδίως, για την επιβολή ενός φόρου επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος είναι ένα στοιχείο, όχι μόνο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και μιας ευρύτερης διαχείρισης και ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης».
Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Βουλής έθιξε το ζήτημα μιας ευρωπαϊκής απάντησης στο φαινόμενο των οίκων αξιολόγησης και της αθέμιτης επιρροής που ασκούν αυτοί επί της οικονομικής πολιτικής κυρίαρχων κρατών, αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Όπως δήλωσε, «είναι ενδεικτικό του λάθους δρόμου που έχει πάρει η παγκόσμια οικονομική διαχείριση το ότι τρεις οίκοι με ύποπτες, ενίοτε, διασυνδέσεις με κερδοσκοπικά συμφέροντα, οι οποίοι λίγες μόνο μέρες πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers την αξιολογούσαν με τριπλό Α, είναι σε θέση να ασκούν τόση εξουσία επί λαών, κυβερνήσεων και αγορών».
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή της, η κ. Ζήση υπογράμμισε ότι «όλα τα ανωτέρω αποκτούν νόημα στο πλαίσιο μιας συνολικής αλλαγής του οικονομικού μοντέλου, σύμφωνα με τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Μιας αλλαγής που θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη και στη δίκαιη κοινωνικά ανακατανομή του πλούτου. Στην έξυπνη οικονομία και στην παιδεία. Στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική συνοχή. Ένα μοντέλο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό, που επιδιώκει την εξάλειψη της φτώχιας και των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας και των κοινωνικών αποκλεισμών».
Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές που έλαβαν το λόγο ευχαρίστησαν την Αντιπρόεδρο της Βουλής για την υποδοχή και για την οργάνωση της συζήτησης, ενώ τόνισαν το πνεύμα της αλληλεγγύης και της αναγνώρισης των προσπαθειών της Ελλάδας από την Ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επιστροφή