Γραφείο Τύπου
Στρασβούργο, 16 Σεπτεμβρίου 2016
Συνάντηση Προέδρων και εκπροσώπων Κοινοβουλίων στο Στρασβούργο με θέμα «Πορεία προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»
Άτυπη συνάντηση των Προέδρων και εκπροσώπων των Κοινοβουλίων Αυστρίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Ρουμανίας Σλοβενίας και Τσεχίας, με θέμα «Πορεία προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο.
Η συνάντηση διεξήχθη στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και είχε ως βάση τη Διακήρυξη της Ρώμης για «Περισσότερη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», την οποία συνυπέγραψε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Ιταλίδας ομολόγου του στην Αθήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη επανασύνδεσης των κοινοβουλίων με τους λαούς και τις κοινωνικές δράσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σύγκλισης με κοινωνικές οργανώσεις, συνδικάτα και νεολαιίστικα κινήματα, ώστε να επανατεθούν τα θέματα των μεγάλων κινημάτων, από το 1998 ως το 2006, που είχαν ως κεντρικό ζητούμενο «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η θέση της Ευρώπης μέσα στο ευρύτερο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται μια νέα δημοκρατική και κοινωνική αρχιτεκτονική για την Ευρώπη, με επανεξέταση της θέσης που έχουν τα Κοινοβούλια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και κάποια όργανα στο πλαίσιο της Ε.Ε. με παραθεσμική λειτουργία, που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τα επίσημα θεσμικά όργανα.
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη να πάρουν θέση τα Κοινοβούλια ως προς τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA, γιατί διακυβεύονται κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις. Τέλος, κάλεσε τους ομολόγους του να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για την ανάπτυξη και την ειρήνη στις αποσταθεροποιημένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως και για την εξαίρεση της Παιδείας, της Υγείας και άλλων τομέων του κοινωνικού κράτους από τα ασφυκτικά περιθώρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ας σημειωθεί ότι η Διακήρυξη της Ρώμης τονίζει τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές αξίες τις οποίες πρέπει να ενστερνιστούν και να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τρόπο αποτελεσματικό και βιώσιμο τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών μας. Τη Διακήρυξη έχουν υπογράψει επίσης οι Πρόεδροι της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή