Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος της  Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση μετείχαν βουλευτές από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωβουλευτές, αρμόδιοι για οικονομικά και νομισματικά θέματα, με στόχο τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και την εφαρμογή των προτεραιοτήτων του 2016.

Ο κ. Μπαλαούρας, κατά την παρέμβασή του, υποστήριξε ότι, παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης τα τελευταία έξι έτη, οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το γενικότερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης την επηρεάζουν άμεσα. Εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταρρυθμίσεις και ειδικά τις συστάσεις ανά χώρα, που οδηγούν σε ύφεση. Οι πολίτες της Ε.Ε., τόνισε, θεωρούν πως η Ευρώπη βρίσκεται σε καθεστώς υφεσιακού κραχ, ενώ οι ανισότητες, η φτώχεια και η ανεργία αυξάνονται.

«Ειδικά η Ελλάδα υλοποιώντας το πρόγραμμα των πιστωτών βρέθηκε σε υπο-ανάπτυξη, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 27% και το χρέος να υπερδιπλασιάζεται», υπογράμμισε. Ο κ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε επίσης στο υπέρογκο πλεόνασμα ύψους 9% της Γερμανίας, το οποίο δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Πρότεινε δε τη δημιουργία νέου συμφώνου ανάπτυξης, μέσω της ενδυνάμωσης του διαλόγου με τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο.

Κατά τη δευτερολογία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην εφ’ όλης της ύλης εμπλοκή της Τρόικα στην ελληνική πραγματικότητα και σε άλλους τομείς πλην των οικονομικών. Είναι άξιο απορίας, είπε, πώς το πρόγραμμα ζητά από την Ελλάδα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, πράγμα που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία χώρα, υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Ο κ. Μπαλαούρας έκλεισε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας το ιστορικό προηγούμενο της απομείωσης του χρέους της Γερμανίας μεταπολεμικά, με τη συμφωνία τότε και της Ελλάδας, και ζήτησε την άμεση απομείωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.     


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ