Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων το αρχείο του τέως Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων παρέδωσε σήμερα το προσωπικό του αρχείο ο τέως Πρόεδρος της Βουλής  κ. Νικόλαος Βούτσης.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης–παραλαβής της συλλογής, στον χώρο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης που φιλοξενείται στο κτήριο της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Είμαι ευτυχής γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία, καθώς είχα πολλές συλλογές από φοιτητής ακόμη, την περίοδο της δικτατορίας, έως σήμερα, περιοδικών, εφημερίδων, ανακοινώσεων, πολιτικών εντύπων, να τις παραδώσω στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Η δωρεά αυτή αποτελεί μια μικρή συμβολή από την πλευρά μου στην ανάγκη ιστορικής αυτογνωσίας, ενημέρωσης και πληροφόρησης μέσα από τον έντυπο λόγο, ειδικά τώρα που διακυβεύεται η ιστορική διάσταση της χρησιμότητας των νέων γενιών στο έντυπο. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, με αφορμή και τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από όλες τις πλευρές, όσο επώδυνες κι αν είναι κάποιες από αυτές. Αισθάνομαι τυχερός και περήφανος που βρέθηκα μαζί σας και μπόρεσα να κάνω αυτό το βήμα. Εύχομαι όχι μόνο πρώην Πρόεδροι της Βουλής, αλλά και οι συμπολίτες μας που έχουν κατά περιόδους εκλεγεί βουλευτές και διαθέτουν συλλογές και τεκμήρια να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της συλλογικής μας μνήμης».

Ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ανέφερε: «Η συλλογή του Προέδρου Νικολάου Βούτση είναι πολύτιμη. Πολλά στοιχεία της θα συμπληρώσουν άλλες δικές μας συλλογές ενώ κάποια είναι μοναδικά. Είστε ο πρώτος Πρόεδρος Βουλής που παραδίδει εν ζωή τη συλλογή του και σας ευχαριστούμε πολύ. Η παρουσία σας και η προσφορά σας τιμά τη Βιβλιοθήκη».

Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κυρία Έλλη Δρούλια, τόνισε: «Πρόκειται για μια συλλογή κατά βάση περιοδικού τύπου και η Βιβλιοθήκη της Βουλής διαθέτει την πιο σημαντική συλλογή περιοδικού τύπου στην Ελλάδα. Η συλλογή σας, κύριε Βούτση, έρχεται να τη συμπληρώσει και να αυξήσει το κύρος της. Μακάρι το παράδειγμά σας να ακολουθηθεί και από άλλους, γιατί πολλές φορές καταστρέφονται συλλογές, από άγνοια ή αμέλεια». Η Προϊσταμένη της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, κυρία Μαρία Βλασσοπούλου, δώρισε στον κ. Βούτση ένα χειρόγραφο αντίτυπο του ποιήματος του Άγι Θέρου «Δρακογενιά», με χαρακτικά του Σπύρου Βασιλείου, από τη συλλογή Καφαντάρη. Η σπάνια χειρόγραφη έκδοση διακινήθηκε το 1943 σε λιγοστά αντίτυπα, παράνομα από χέρι σε χέρι.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ