Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 19 Ιουλίου 2012
Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των Κυπριακών κομμάτων
Στον ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην οικονομική κρίση που δοκιμάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον συντονισμό των Κοινοβουλίων Ελλάδας – Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στα οικονομικά προβλήματα των δύο χωρών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο κ. Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μεγαλόνησο, συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.κ. Νίκο Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ), Άντρο Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Μάριο Καρογιάν (ΔΗΚΟ), Γιώργο Βαρνάβα και Κωστή Ευσταθίου (Α΄& Β΄ Αντιπρόεδρο Κ.Σ. ΕΔΕΚ) Δημήτρη Συλλούρη (ΕΥΡΩΚΟ) και Ιωάννα Παναγιώτου (Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών).
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη έχουν ως εξής :
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Τα Κοινοβούλια μπορούν να συμβάλλουν στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, κυρίως στην οικονομία»
«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στο πρώτο ταξίδι που κάνω στο εξωτερικό, επισκέφτηκα την Κύπρο και είχα την ευκαιρία να συναντήσω όλους τους αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, που έχουν κοινοβουλευτική παρουσία.
Με όλους συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων. Συζητήσαμε τη σκέψη να γίνουν κοινές συνεδριάσεις κατ΄ αρχήν των Επιτροπών της Βουλής. Θα το συζητήσουμε αναλυτικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο μας συνδέει δημιουργική και ειλικρινής φιλία όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι μπορούν τα δυο Κοινοβούλια, να έχουν ουσιαστική θετική παρέμβαση στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις μας σε σημείο τέτοιο, ώστε να βρίσκουν ώριμα τα θέματα που συζητούν σε επίπεδο Κοινοβουλίου. Γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών των 27 εξαρτώνται πολύ από τα Κοινοβούλια τους στις ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, κυρίως δε της οικονομίας και σε αυτό μπορούν τα Κοινοβούλια να συμβάλλουν. Άρα απαιτείται ακόμα περισσότερη συνεννόηση των Κοινοβουλίων των κρατών μελών, για να έχουμε μια κοινή αφετηρία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει περισσότερο να ωριμάζουν τα ζητήματα, ώστε και οι κυβερνήσεις να τα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο γρήγορα. Γιατί πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει θεσμούς τέτοιους, που οι αποφάσεις της να υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μην υπάρχουν τόσο χρονοβόρες διαδικασίες».
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Θα μεταφέρω στον πρωθυπουργό τις απόψεις των κυπριακών κομμάτων για το οικονομικό πρόβλημα»
«Με τους περισσότερους επίσης πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων συζητήσαμε το εθνικό θέμα κατ΄ αρχήν και εν συνεχεία το οικονομικό πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει. Μου ζητήθηκε να μεταφέρω στην ελληνική κυβέρνηση τις απόψεις τους, γιατί αυτό, όπως καταλαβαίνετε, υπερβαίνει τις θεσμικές αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής. Θα το κάνω τη Δευτέρα το πρωί οπότε θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό προκειμένου να του μεταφέρω τις σκέψεις και τις απόψεις, που μου εξέφρασαν τα κόμματα για να μπορέσουν να συντονιστούν ακόμα περισσότερο και οι κυβερνήσεις.
Για θέματα που άπτονται, όπως καταλαβαίνετε, της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της κυβέρνησης δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Βουλής να δεσμευτεί ή να πάρει αποφάσεις. Οφείλει όμως να έχει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και να την μεταφέρει στην εκτελεστική εξουσία.»
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αμέσως μετά τη δήλωση του, δέχθηκε τις εξής ερωτήσεις:
- Ερώτηση: ( Απόστολος Τομαράς - MEGA Κύπρου): κ. Πρόεδρε, ένα από τα θέματα που συζητήσατε ήταν και αυτό της οικονομίας, της οικονομικής κρίσης. Πώς μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει ουσιαστικά, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σε αυτό που ζητάει η Κύπρος, δηλαδή στην απευθείας βοήθεια από τις τράπεζες στο Μηχανισμό Στήριξης;
- Πρόεδρος της Βουλής: Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουν γίνει συζητήσεις σε αυτό το ζήτημα, με πρωτοβουλία της Ισπανίας που τέθηκε στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση το Σεπτέμβριο. Ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις, σχετικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής, προς τη θετική αυτή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι οι χώρες οι οποίες έχουν το ίδιο πρόβλημα - αφού μάλιστα έχουν δώσει και τις δικές τους προτεραιότητες και το δικό τους πρόγραμμα - να μπορούν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεχθεί μια τέτοια ρύθμιση, γιατί κατά βάση είναι περισσότερο λογιστική ρύθμιση, όσον αφορά στην εγγραφή του χρέους, και να έχει θετικά αποτελέσματα.
Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να υπάρξει εκείνη η προεργασία από τώρα, ώστε να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα, όταν ληφθούν οι σχετικές συνολικές αποφάσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν «βαδίζει» όπως θα έπρεπε, λόγω της υψηλής ύφεσης, η οποία παρατηρείται και η οποία υπερβαίνει ακόμη και τις εκτιμήσεις όλων στο πρόγραμμα που είχε ψηφιστεί το Νοέμβριο του 2011. Αυτό δημιουργεί νέες εμπειρίες και στην Τρόικα, η οποία αντιμετωπίζει με διαφορετική οπτική – κατά τη γνώμη μου – κάποια τέτοια ζητήματα, δηλαδή παρουσιάζεται μια ευελιξία κατ’ αρχήν στις συζητήσεις, γιατί ως προς τις αποφάσεις έχουμε ακόμα πορεία. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε μετά από τις εμπειρίες αυτών των 2,5 ετών με το «ελληνικό ζήτημα», να υπάρξουν ήδη εμπειρίες που θα βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία στη συζήτηση που θα έχει με την Τρόικα.
- Ερώτηση: (Γιάννης Σελινόπουλος ΑΝΤ1 Κύπρου): κ. Πρόεδρε, είχατε επαφές με όλα τα κόμματα. Συζητήθηκε περισσότερο το θέμα της οικονομίας. Αυτό που σας ζητώ είναι η δική σας προσωπική εκτίμηση, έχοντας πλέον μία σφαιρική περιγραφή των όσων γεγονότων γίνονται εδώ στην Κύπρο, εάν εκτιμάτε, μετά από όσα ακούσατε, ότι η κυπριακή οικονομία βαδίζει προς τα δυσκολότερα μονοπάτια, στα οποία βαδίζει η ελληνική.
-Πρόεδρος της Βουλής: «Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να κάνω τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πρέπει να σας πω ότι τα προβλήματα στην οικονομία πλέον είναι πάρα πολύ σύνθετα και ο σχεδιασμός μπορεί να επηρεάζεται από γεγονότα που δεν έχεις προβλέψει, που είναι αιφνίδια και που αφορούν άλλες χώρες, που θα έχουν έναν αντίκτυπο, πολλές φορές αρνητικό, κάποιες ίσως και θετικό, στον εθνικό τους σχεδιασμό.
Θεωρώ ότι η «συνταγή» η οποία έχει εφαρμοσθεί στην Ελλάδα ήταν λάθος. Πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό πλέον από τους ευρωπαίους εταίρους, συμμάχους και δανειστές μας και θεωρώ ότι και η Τρόικα πλέον θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα με μεγαλύτερες εμπειρίες και με περισσότερη ευελιξία. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης τέτοιας, που και η οικονομία να μπορεί να μπει σε ανάπτυξη και ταυτόχρονα η κοινωνική συνοχή – που μας ενδιαφέρει όλους μας – να μπορεί να διατηρηθεί σε επίπεδα συνεννόησης και συνεργασίας».
Επιστροφή