Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2016

Συμμετοχή του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής στη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα

Στην ετήσια συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC) συμμετείχε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κύριος Αναστάσιος Κουράκης. Τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης αποτέλεσαν οι κοινωνικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στο «τριπλό κοινωνικό Α» και στην ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, καθώς και οι προτεραιότητες της Προεδρίας της Σλοβακίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην παρέμβασή του ο κύριος Κουράκης τόνισε ότι: «απέναντι σε ολοένα και πιο απορρυθμισμένες οικονομίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να βρει κοινό βηματισμό απέναντι στις κοινωνικές προκλήσεις του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν δυνατότητες, οι οποίες όχι μόνο θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αλλά θα συμβάλλουν και στη σταθεροποίηση της οικονομίας στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν με πιο οξύ τρόπο την οικονομική κρίση. Η ρήτρα ανάπτυξης και η ρήτρα απασχόλησης είναι δύο άξονες στους οποίους θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε τις πολιτικές μας. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητες ενεργητικές πολιτικές για την ένταξη ή την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Παράλληλα και σε επίπεδο εισοδηματικής πολιτικής θα πρέπει να στηριχθούν επαρκώς οι πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας. Με άλλα λόγια, το βασικό επίδικο σήμερα, ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης, είναι να δοθεί δημοσιονομικός χώρος για την αύξηση του κοινωνικού τους προϋπολογισμού. Για εμάς το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, με ουσιαστικές απαντήσεις στις κοινωνικές προκλήσεις».

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ