Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας

Το μέλλον της Ευρώπης, η ολοένα αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας, οι κυβέρνο-επιθέσεις, ο αυξανόμενος λαϊκισμός, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, η Βόρεια Κορέα αλλά και το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που συνήλθε στο Ταλίν της Εσθονίας (7-9 Σεπτεμβρίου).

Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετείχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Κώστα Δουζίνα και μέλη τους βουλευτές κ. Νικόλαο Ξυδάκη και κ.  Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης η  Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ κυρία Federica Mogherini παρουσίασε ένα περίγραμμα από τις πρόσφατες συζητήσεις στις άτυπες συνεδριάσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας, και έθεσε τις προτεραιότητες και τους στόχους της ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Κ. Δουζίνας απευθυνόμενος προς την κα Mogherini άσκησε κριτική για τον «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα της διάσκεψης και για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο διάλογος, λέγοντας ότι τα εκλεγμένα μέλη των κοινοβουλίων έχουν στη διάθεσή τους μόνο 30 δεύτερα να θέσουν ερωτήσεις για να πάρουν μακροσκελείς απαντήσεις από τεχνοκράτες. Επίσης σημείωσε ότι  εκφράσεις περί "ψυχρού πολέμου" ή "αλλαγής καθεστώτος" (regime change) στην Ρωσία, που χρησιμοποίησαν Εσθονοί δημόσιοι λειτουργοί, δεν συνάδουν με την πολιτική της ΕΕ και δημιουργούν προβλήματα για την λύση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με αυτό το κράτος.

Ο κ. Ν.  Ξυδάκης με παρέμβασή του για τα Δυτικά Βαλκάνια μίλησε για την αστάθεια στην περιοχή, ιδιαίτερα στην πΓΔΜ και το Κόσσοβο τον τελευταίο χρόνο και την απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης να βοηθήσει αυτά τα κράτη να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης απευθυνόμενος στην κα Mogherini ρώτησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να γίνει παγκόσμιος παράγοντας  όταν την ίδια στιγμή η Ελλάδα δέχεται καθημερινές παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων της από την Τουρκία και στην Κύπρο συνεχίζεται η παράνομη κατάληψη μέρος του εδάφους της.

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη άτυπη συνάντηση του Med Group, εκπροσώπων κοινοβουλίων νοτίων χωρών της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας που απασχολούν τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και συμφώνησαν ότι οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται τακτικά και εκτός του πλαισίου της διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ.

 

 

 

Επιστροφή