Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 31 Μαΐου 2011
Κοινοβουλευτική Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουδαπέστη
Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε. πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη (29-31 Μαΐου). Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσωπούν η Β’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ροδούλα Ζήση (ΠΑΣΟΚ, Μαγνησία) και οι βουλευτές Κατερίνα Μπατζελή (ΠΑΣΟΚ, Φθιώτιδα), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (ΝΔ, Θεσσαλονίκη,) Διαμάντω Μανωλάκου, (ΚΚΕ, Πειραιά), Αθανάσιος Πλεύρης (ΛΑ.Ο.Σ. Αθηνών) και Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθηνών)
.
Στη Διάσκεψη τέθηκαν θέματα μετανάστευσης, δικαιοσύνης, οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και φλέγοντα ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η Ελληνική αντιπροσωπεία με τις παρεμβάσεις της στήριξε την ανάγκη μιας εποικοδομητικής διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με στόχευση στην αρμονική συμβίωση, στην ασφάλεια και στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Στον πρώτο κύκλο των εργασιών ο Ούγγρος πρωθυπουργός παρουσίασε τα αποτελέσματα της ουγγρικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιουνίου, δίνοντας τη σκυτάλη στην Πολωνία. Η κ. Ζήση δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα είναι σύμμαχος και υποστηρικτής στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ενωμένη Ευρώπη, ισχυρή, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τις αρχές και τις αξίες των κρατών μελών της». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί, βασιζόμενοι στις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας». Ο κ. Πλεύρης, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε κυρίως στο μεταναστευτικό ζήτημα, δηλώνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει πολιτική αποτροπής των μεταναστευτικών ροών», ενώ δήλωσε τη στήριξη της χώρας μας στα Βαλκάνια, στα πλαίσια καλής γειτονίας.
Απαντώντας στην κ. Ζήση, ο κ. Orbàn συμφώνησε μαζί της, εντοπίζοντας τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη στο δίδυμο αγώνα για την τιθάσευση του δημοσίου χρέους και τη ριζική αναδιοργάνωση ενός κράτους που οφείλει να είναι ισχυρό και ευέλικτο.
Στο δεύτερο κύκλο εργασιών η κ. Ζήση υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μιας μορφής οικονομική διακυβέρνηση, στην οποία θα δίνεται έμφαση στην εσωτερική αγορά και στη μικρομεσαία επιχείρηση, καθώς βαρύτητα πρέπει να δοθεί τόσο στην αναπτυξιακή όσο και στην κοινωνική διάσταση. Η κ. Μπατζελή, στην παρέμβασή της, αναφέρθηκε στην επιβολή της ενιαίας φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η κ. Μανωλάκου υποστήριξε ότι ο Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής δεν θα ενισχύσει τη δημοκρατία, αλλά τις αντιθέσεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε την κατανόηση των υπολοίπων συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την κατάσταση την οποία διανύει η χώρα μας, αναφέροντας πως και η Ουγγαρία είχε βρεθεί στην ίδια θέση μερικά χρόνια νωρίτερα. «Ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες και περιμένει από τους άλλους βουλευτές αλληλεγγύη. Έχουν όλοι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης. Απαντώντας στις παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. M. Sefcovic συμφώνησε μαζί τους, τονίζοντας ότι νέα εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα, μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.
Επιστροφή