Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα 15 Απριλίου 2019

Συνάντηση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των ευρωπαϊκών χωρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας

Στην αίθουσα Γερουσίας της Bουλής πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εργασίες της ετήσιας τακτικής συνάντησης των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των ευρωπαϊκών χωρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας, όπου έλαβαν μέρος δεκαπέντε αντιπροσωπείες εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων.

Κατά την έναρξη των εργασιών, απηύθυναν χαιρετισμό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας κ. Ζαν Πωλ Ουώλ, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κ. Σία Αναγνωστοπούλου, o Κοινοβουλευτικός Γενικός Γραμματέας της Συνέλευσης κ. Ζακ Κραμπάλ, καθώς και η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, η οποία αναφερόμενη στις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Συνέλευση διέκρινε την εφαρμογή του ιδίου αξιακού συστήματος στη διαχείριση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία.

Στο 1ο μέρος της συνάντησης, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα, συμμετείχαν εκπρόσωποι αρμόδιων θεσμικών φορέων, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αικατερίνη Κιγιτσιόγλου-Βλάχου, η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ρέα Δελβερούδη, ο Σύμβουλος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας κ. Πιερ Υβ Τυρελιέ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κ. Αθηνά Καραθάνου, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Σέρρες-Fosses» κ. Αργυρούλα Θεοδωρίδου, το μέλος του Συνδέσμου Ελληνογαλλικής Φιλίας Αλεξανδρούπολης κ. Κατερίνα Σταφυλίδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μεταναστών του Κονγκό στην Ελλάδα κ. Ζαν Ντιντιέ Τοτό Τομ-Ατά και ο Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Λοράν Τυγιέ.

Στο 2ο μέρος συζητήθηκε το θέμα της προώθησης της γαλλικής γλώσσας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπεία του Brexit, καθώς και η προστασία της πολυγλωσσίας.

Τέλος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της επόμενης Ολομέλειας του φθινοπώρου, της οποίας το κεντρικό θέμα θα είναι το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή