Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2014

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Οι πολίτες στις ευρωεκλογές να επιλέξουν ψήφο εμπιστοσύνης για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε»

Μετά το πέρας της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης στη Ρώμη για το μέλλον της Ευρώπης με θέμα «Διασφαλίζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε», ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:
 
Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Έχει ανοίξει ένας διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, ο απολογισμός για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και το πώς η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση. Στη φάση αυτής της πολύ σοβαρής κρίσης στην Ευρώπη, απαιτείται να έχουμε πειστικές απαντήσεις για ότι έγινε και να δούμε πως θα την διαχειριστούμε. Ενόψει λοιπόν των ευρωεκλογών αρχίζει ένα δίμηνο διαλόγου με τους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι πρέπει να σκεφτούν πως θα βελτιώσουν την λειτουργία της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και τη λήψη δημιουργικών αποφάσεων για το μέλλον των πολιτών. Διότι η Ευρώπη που όλοι εμείς οραματιζόμαστε έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Κατά συνέπεια θα πρέπει στις ευρωεκλογές που έχουμε τον Μάιο, οι πολίτες να μην επιλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας, ψήφο τιμωρίας, αλλά μια ψήφο εμπιστοσύνης που θα ανοίξει το δρόμο στη δημιουργία θεσμών και διαδικασιών τέτοιων, ώστε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη που έχουμε οραματιστεί.
Η σημερινή Διάσκεψη έδωσε τη δυνατότητα γι αυτό το διάλογο καθώς και την ευκαιρία  για διμερείς συναντήσεις. Πιστεύω ότι αυτές οι επαφές είναι απαραίτητες ώστε οι εκπρόσωποι και των άλλων Κοινοβουλίων να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Πρέπει να καταλάβουν ότι με τις θυσίες των πολιτών η εθνική πολιτική που ακολουθήσαμε και η διαπραγμάτευση που κάναμε με την τρόικα έφεραν ένα αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις της τρόικα δεν επαληθεύτηκαν, ούτε για το πλεόνασμα για φέτος, ούτε για την ύφεση. Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.   Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο τους ομόλογους μας και έτσι να έχουν μια καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα.
 
Δημ: Είχατε συνομιλία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την Ευρώπη, είπε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί   τις υποχρεώσεις της αλλά χρειάζεται και μια διαφορετική στάση της Ευρώπης. Συνέπεσαν οι απόψεις σας;
 
Ευ. Μεϊμαράκης: Όλοι όσοι  θέλουμε να βρούμε λύσεις μέσα στην Ευρώπη είναι σίγουρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις, διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, μας ενώνει όμως  η Ευρώπη και πιστεύουμε στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο δημοκρατικό διάλογο. Είδατε ότι και στην Ελλάδα στηρίχτηκε μια κυβέρνηση από κόμματα με διαφορετικές προσεγγίσεις και καταβολές, ακριβώς επειδή θέλαμε, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να βρούμε λύσεις μέσα στο ευρώ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν,  η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ εκείνων των πολιτικών δυνάμεων - ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτεραιοτήτων και της ιδεολογικής τους αφετηρία- που πιστεύουν στην Ευρώπη και στους αντιευρωπαϊστές οι οποίοι με ακραίες συμπεριφορές θέλουν να καταστραφεί αυτό το όραμα, αυτό το οικοδόμημα προσβλέποντας σε ακραίες εθνικιστικές λύσεις. Με αυτούς δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ένα πλέγμα συνεννόησης. Και βέβαια όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη  θέλουμε να την βελτιώσουμε, να βρούμε άλλους τρόπους διακυβέρνησης. Πιστεύω λοιπόν ότι η συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποτελείται από τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και θα ψάξουν να βρούνε μέσα από δημοκρατικό διάλογο ένα πλαίσιο της Ευρώπης που θα υπηρετεί τον άνθρωπο. Η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι λοιπόν μεταξύ Ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.
 
Δημ: Κάτι τελευταίο, ο Πρόεδρος της Γερουσίας Γκράσο σας είπε ότι είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι επαφές οι διακοινοβουλευτικές για να ενημερώνονται σχετικά με το ποια είναι πραγματικά η κατάσταση στη χώρα και πώς βαδίζει η Ελλάδα;
 
Μεϊμαράκης: Είναι γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική διπλωματία κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος. Δεν παραγνωρίζω την διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών, των Κυβερνήσεων και τα Διεθνή Φόρα, αλλά σαφώς τα Εθνικά Κοινοβούλια πρέπει να συμβάλλουν και να συμμετέχουν περισσότερο στην επαφή και συνεννόηση των λαών. Πιστεύω δε ότι πρέπει να έχουνε και ένα μεγαλύτερο ρόλο συμμετοχής στην διαμόρφωση των αποφάσεων και να συζητούν ακόμη περισσότερο όλα αυτά τα ζητήματα. Η  εμπειρία μου λέει ότι εάν κάποια προγράμματα είχαν συζητηθεί λίγο περισσότερο στα Κοινοβούλια ίσως να είχαν αποφευχθεί λάθη τα οποία αποδεδειγμένα έγιναν και τα αναγνωρίζουν όλοι. Κατά συνέπεια τα Εθνικά Κοινοβούλια να βρούμε τρόπους ακόμα περισσότερο ακόμα καλύτερης συνεργασίας τόσο μεταξύ μας όσο και με το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τον αυτόνομο και διακριτό ρόλο, αλλά ταυτόχρονα την αλληλοσυμπλήρωση που απαιτείται.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ