Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2013
Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με Έλληνες Ευρωβουλευτές για την «Ανταλλαγή απόψεων με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη χώρα μας, από 1/1/2014»

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2014, κ. Γιάννης Τραγάκης, προήδρευσε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα ημερησίας διάταξης: «
Ανταλλαγή απόψεων με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη χώρα μας, από 1/1/2014».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής παρουσίασε αναλυτικά τον προγραμματισμό των κοινοβουλευτικών διασκέψεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της προεδρίας και ανέλυσε τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Συγκεκριμένα, η Βουλή των Ελλήνων πρόκειται να διοργανώσει 6 διασκέψεις το πρώτο εξάμηνο του 2014, ακολουθώντας την πρακτική που έχει καθιερωθεί τα τελευταία έτη στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας. Στόχος της πρακτικής αυτής είναι :
· να αναδειχθούν θέματα που κατέχουν σημαντική θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων της προεδρίας ,
· να δοθεί η ευκαιρία στους ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς
α) να ενημερωθούν,
β) να ελέγξουν συλλογικά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και
γ) να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές.
Για τους παραπάνω λόγους λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι εισηγητές των υπό συζήτηση θεμάτων να εκπροσωπούν είτε την Επιτροπή, το Συμβούλιο ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρώτη συνάντηση που θα λάβει χώρα είναι η Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (20/1/14) στην οποία παραδοσιακά γίνεται επισκόπηση των προτεραιοτήτων της προεδρίας από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ενημέρωση από τον αρμόδιο για διαθεσμικές σχέσεις Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Σέφτσοβιτς.
Ακολουθεί η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση, (22-23/1/2014) στην οποία εμπλέκονται τρεις Επιτροπές : Οικονομικών, Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Διάσκεψη αυτή αποφασίσθηκε να συνδιοργανώνεται κάθε εξάμηνο από το εκάστοτε προεδρεύον Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (η θερινή στην χώρα της Προεδρίας και η χειμερινή στις Βρυξέλλες) και να παρακολουθεί τη διαδικασία του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου. Στόχος της δικής μας διοργάνωσης είναι να εξετασθεί η ετήσια επισκόπηση ανάπτυξης που εκδίδει η Κομισιόν στο τέλος του φθινοπώρου και οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην αντίστοιχη διάσκεψη του Βίλνιους θα εξετασθούν μεταξύ άλλων η τραπεζική Ένωση και η Ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, και η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η επόμενη συνάντηση είναι η
Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που θα διεξαχθεί στις 17/2/2014. Προτείνεται από πλευράς τομέα Δικαιοσύνης να τεθεί το θέμα της σύστασης ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής με εισηγήτρια την αρμόδια Επίτροπο κα Ρέντιγκ. Για τον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων κρίνουμε αναγκαίο η συζήτηση να εστιασθεί στον έλεγχο των συνόρων και στη μετανάστευση με εισηγητή τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό. Αναμένουμε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συγκεκριμένη διατύπωση θέματος που να συμβαδίζει ει δυνατόν και με τη θεματολογία του Συμβουλίου JHA. Επιπλέον θα μπορούσε να τεθεί και θέμα αποτίμησης του Προγράμματος της Στοκχόλμης.
Στις 17/3/14 προγραμματίζεται η Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου. Ένα από τα θέματα της Διάσκεψης προτείνεται να στραφεί γύρω από θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής με εισηγήτρια την Επίτροπο κυρία Δαμανάκη. Αναζητούμε θέματα από την ατζέντα του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας , που να είναι επίκαιρα και συγχρόνως να αναδεικνύουν τους στόχους της ελληνικής προεδρίας και ιδιαίτερα της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης.
Ακολουθεί η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον έλεγχο της ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ (ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ / ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΑΜΥΝΑΣ), στις 6 και 7/4/14. Και αυτή διεξάγεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είθισται να λαμβάνει χώρα αμέσως μετά το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν θέματα ανάλογα με την επικαιρότητα με έμφαση στη νότια διάσταση της πολιτικής γειτονίας της Ε.Ε., στην ευρωπαϊκή άμυνα και ειδικότερα τη θαλάσσια ασφάλεια. Ως εισηγητές θα κληθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί (Εξωτερικών και Άμυνας), η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. λαίδη Αστον και άλλα ανώτερα στελέχη της ΕΥΕΔ (ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ) ανάλογα και με τα θέματα που θα προκύψουν από τις διαβουλεύσεις με το Ε.Κ.
Οι διακοινοβουλευτικές συναντήσεις θα κλείσουν με την Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στις 16 και 17 Ιουνίου 2014 η οποία αποτελεί το παλαιότερο και το πλέον επίσημο, ως αναγνωρισμένο από τις συνθήκες, βήμα διακοινοβουλευτικής συνεργασίας. Το πρώτο θέμα που εξετάζεται παραδοσιακά στη Διάσκεψη αυτή είναι η πορεία της προεδρίας: Τι έχει επιτευχθεί στο εξάμηνο που λήγει και ποιες είναι οι προσδοκίες από το Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου.
Είθισται να το εισηγείται ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός που μετέχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Άλλα προτεινόμενα θέματα είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών , με εισηγητή είτε τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ρόλος της ίδιας της Διάσκεψης δεδομένου ότι την τελευταία διετία έχει αλλάξει το τοπίο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας λόγω της δημιουργίας των νέων διασκέψεων (Οικονομικής Διακυβέρνησης και ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ),
Τέλος, κατά την Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές και τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να ανταλλάξουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους, συμβάλλοντας στην αρτιότερη προετοιμασία του κοινοβουλευτικού σκέλους της ελληνικής προεδρίας.
Επιστροφή