Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2022
Ελληνική συμμετοχή στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές εξ ονόματος των πολιτών, σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη βελτίωση της ποιότητας τροφίμων για τους Ευρωπαίους πολίτες, τα περιφερειακά ταμεία στην υπηρεσία της ενεργειακής μετάβασης και το βιώσιμο τουρισμό στο νέο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Στη Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη Τουρ, τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης και Κατερίνα Νοτοπούλου, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο κ. Θεοχάρης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί βασική πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του «Fit for 55», αλλά και πέρα από αυτούς, και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τις προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο που θα στηρίζει, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας. Ο Έλληνας βουλευτής σημείωσε ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας και της μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές έχει εκφράσει την προθυμία να επανεκκινήσει την ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην επικράτειά της και την αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Η κ. Νοτοπούλου από την πλευρά της σημείωσε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση των πόρων του πλανήτη και πρόσθεσε ότι οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί πρέπει να καταστούν διαθέσιμοι και προσβάσιμοι σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε επίσης ότι η εξελισσόμενη ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση απέδειξε ότι η δέσμευσή μας στο φυσικό αέριο είναι λάθος και ότι καθώς έχουμε καθυστερήσει στην επίτευξη των στόχων μας όσον αφορά την κλιματική ουδετερότητα, θα πρέπει οι πηγές περιφερειακής χρηματοδότησης να κατευθυνθούν προς την πράσινη ενέργεια και όχι στα ορυκτά καύσιμα ή στην πυρηνική ενέργεια.
Στη θεματική ενότητα για το βιώσιμο τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι καθώς βρισκόμαστε εν μέσω τριών κρίσεων, την πανδημία που δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, την παγκόσμια κρίση τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο το περιβάλλον ή την πολιτιστική πολυμορφία αλλά ότι έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η κρίση στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, πρόσθεσε, μας έδειξε ότι χωρίς διεθνή συνεργασία δεν μπορούμε να ανακάμψουμε και κάλεσε τις χώρες να συζητήσουν άμεσα κοινούς κανόνες για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που χρειαστεί να επανέλθουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί, καθώς αυτό θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο και κλιμακούμενο τρόπο. Η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό αποτελεί επιτακτικό στοιχείο για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του κλάδου κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης. Επισήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παράσχει επαρκή οικονομική στήριξη και χρηματοδοτικά εργαλεία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού τουρισμού.


Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή