Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 2 Mαρτίου 2012
Στη Βουλή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ροδούλα Ζήση προήδρευσε κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την οποία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş ενημέρωσε τα μέλη των δύο Επιτροπών και απάντησε στις ερωτήσεις τους πάνω στους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη και του Υφυπουργού κ. Γιάννη Δριβελέγκα.
Η κ. Ζήση, αφού καλωσόρισε τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τον κάλεσε να παρουσιάσει στη Βουλή την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που μεσολάβησαν από την αρχική πρόταση της Επιτροπής μέχρι σήμερα και να δώσει μια πλήρη εικόνα του πλαισίου που προτείνεται για τη νέα ΚΑΠ, από την άποψη της χρηματοδότησης της, και του αντίκτυπου που θα έχει αυτό το πλαίσιο στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Στη συνέχεια, η κ. Ζήση επεσήμανε τη σημασία ενός νέου μοντέλου αγροτικής παραγωγής, φιλικού προς το περιβάλλον, σε αρμονία με τη φυσική βιοποικιλότητα της υπαίθρου, με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία. Τόνισε, δε, ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιμέρους πολιτικών, οι οποίες περιλαμβάνουν την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά επίσης την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη διαχείριση της γης, τη διατήρηση και την ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής έκλεισε την παρέμβασή της υπογραμμίζοντας ότι μια ολοκληρωμένη, φιλόδοξη και σύγχρονη πολιτική αγροτική ανάπτυξης στοχεύει στην ορθή εξισορρόπηση μεταξύ της ανοικτής ευρωπαϊκής αγοράς με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο περιβάλλον, στην υγεία, στην επαρκή και εγγυημένης ποιότητας τροφή και στη διατήρηση του χαρακτηριστικού και πολύμορφου ευρωπαϊκού τοπίου της υπαίθρου ως στοιχείου πολιτιστικής ταυτότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Cioloş ανέλυσε τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης νέας ΚΑΠ, η οποία, όπως δήλωσε, δίνει ευελιξία στα κράτη μέλη και εστιάζει στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Υποστήριξε την ιδιαίτερη σημασία της κατάργησης των ποσοστώσεων και συνέδεσε το όλο χρηματοδοτικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ με τις ευρύτερες δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης. Τέλος, δεσμεύτηκε να επανέλθει στο θέμα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, αφού ευχαρίστησε τον κ. Επίτροπο, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και είναι απαραίτητη η σύνθεση του δημοσίου διαλόγου, ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις – επιλογές για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Έχουμε κοινή υποχρέωση επίτευξης αποτελεσμάτων. Πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της ΚΑΠ. Η ελληνική αγροτική οικονομία πρέπει να καταστεί βιώσιμη, ανταγωνιστική, πραγματικός μοχλός εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση» , τόνισε η κ. Ζήση και κάλεσε τον κ. Cioloş να επανέλθει στην Ελλάδα και στην Ελληνική Βουλή για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.
Επιστροφή