Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα 16 Μαρτίου 2022

Τηλεδιάσκεψη εθνικών Κοινοβουλίων και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε.

 

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διήμερες εργασίες, μέσω τηλεδιάσκεψης, των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2022. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλογιάννης και οι βουλευτές κυρία Έφη Αχτσιόγλου και κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου. Τις εργασίες χαιρέτισαν, μέσω μηνυμάτων, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Roberta Metsola και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ursula Von Der Leyen.

Το πρόγραμμα των φετινών εργασιών περιλάμβανε δύο μέρη:

 

 

 

 

  1. Συζήτηση για τους Ιδίους Πόρους της Ε.Ε. και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis και του Επιτρόπου για την Οικονομία κ. Paolo Gentiloni.

 

2. Συζήτηση υψηλού επιπέδου για το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa.    

Κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα για τους ιδίους πόρους της Ε.Ε., ο κ. Σταύρος Καλογιάννης τόνισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα καταδίκασε την αδικαιολόγητη εισβολή, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και σε εγρήγορση, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά αναγκαία την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση έξι σημείων στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, μέσω ευρωπαϊκής παρέμβασης στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο σύστημα ιδίων πόρων της Ε.Ε., τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι όποιοι μελλοντικοί ίδιοι πόροι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από απλότητα, διαφάνεια, καθώς και από την αρχή της δίκαιης κατανομής βαρών, ενώ υπογράμμισε ότι η εξεύρεση ενός μείγματος ιδίων πόρων, οι οποίοι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτεροι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των συνεισφορών των κρατών-μελών, στην ενίσχυση της αυτονομίας του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και τη στήριξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της.

Η κα Έφη Αχτσιόγλου κατά την παρέμβασή της στη θεματική ενότητα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόνισε ότι στο σημερινό περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων και αστάθειας μόνο οι δημόσιες πολιτικές και τα δημόσια εργαλεία μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών. Υπογράμμισε ότι κρίσιμο είναι το ερώτημα εάν θα αποφασίσει η Ευρώπη να μεταβάλει την οικονομική διακυβέρνηση και να κινηθεί εκτός των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η κα Αχτσιόγλου στη συνέχεια επισήμανε τις παρακάτω προτάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης:

- την εξαίρεση από τη μέτρηση του ελλείμματος των δαπανών που σχετίζονται με δημόσιες επενδύσεις για την κλιματική κρίση, την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης,

- την αναθεώρηση του στόχου του δημοσίου χρέους στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ και την αντικατάσταση του κανόνα μείωσης του ελλείμματος με την εφαρμογή ενός στόχου διαφορετικού για κάθε κράτος-μέλος,

- τη λήψη υπόψη και κοινωνικών στόχων, όπως η μείωση των ανισοτήτων, της φτώχειας και η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, εκτός του όγκου χρέους/ΑΕΠ.

 

Ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, μιλώντας στη θεματική ενότητα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογράμμισε ότι η θέσπισή του, ως αντίδραση στην υγειονομική κρίση, καταδεικνύει τα ευεργετικά αποτελέσματα της αποφασιστικής και ταχύτατης λήψης μέτρων από την Ε.Ε. Τόνισε ότι η Ελλάδα με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ήταν από τις πρώτες χώρες που παρουσίασαν ένα συνεκτικό πλάνο για τη χρήση των σχετικών κονδυλίων, προσθέτοντας ότι η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών που έλαβε την 1η δόση της εκταμίευσης. Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης, μετά και τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της Ελλάδας να διαθέσει περισσότερους από τους μίνιμουμ απαιτούμενους πόρους στο πλαίσιο του Μηχανισμού για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε την αναγκαιότητα επανεξέτασης των δημοσιονομικών κανόνων προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδύσεις και να αντιμετωπισθούν ζητήματα που σχετίζονται με την άμυνα αυτή την ασταθή περίοδο.

 

 

 

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ