Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ελσίνκι, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ελληνική συμμετοχή στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης Προέδρων Επιτροπών για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, 8-9 Σεπτεμβρίου 2019. Η διάσκεψη διεξήχθη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της φιλανδικής προεδρίας με συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών από τις αρμόδιες επιτροπές των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή κ. Βασίλειο Νικόλαο Υψηλάντη, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο  κ.  Υψηλάντης, στην τοποθέτησή του στο θέμα της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών το 2018, ενώ σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι ροές συνέχισαν να αυξάνονται φθάνοντας τους 18.447 ανθρώπους. Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για την Ε.Ε. η  πλήρης και συνεχής εφαρμογή της κοινής δήλωσης με την Τουρκία, ζητώντας συνεπέστερη συνεργασία από την τουρκική πλευρά. Σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου, ο κ. Υψηλάντης ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο, έχοντας εξαντλήσει πλέον την ικανότητα υποδοχής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ασύλου, με την κατάργηση των αναθεωρήσεων αιτήσεων που απορρίπτονται και την άμεση εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στη χώρα καταγωγής. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και στη δίκαιη κατανομή αρμοδιοτήτων κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Στο πνεύμα αυτό, και μέχρι την υιοθέτηση του νέου κανονισμού του Δουβλίνου, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης μεταβατικών προγραμμάτων αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη πρώτης εισόδου, με αναπόσπαστο μέρος αυτών την υποχρεωτική κατανομή και μετεγκατάσταση.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ