Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2019

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημερώθηκε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα

Την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε σήμερα, για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των θεμάτων της Συνόδου, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η μετανάστευση, οι εξελίξεις στην Τουρκία και η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά και οριζόντιες πολιτικές της Ε.Ε. όπως οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το νέο στρατηγικό θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχολιάζοντας το αδιέξοδο των συζητήσεων αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για η Β. Μακεδονία και την Αλβανία, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι Ε.Ε. αποτελεί πέρα και πάνω απ’ όλα ένα «σύμφωνο» ειρήνης για την ευρωπαϊκή ήπειρο και οφείλει να διαχειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ευημερίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της Βαλκανικής με σύνεση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση των εθνικών δικαίων.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του, σημείωσε ότι η Ε.Ε. καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η αβεβαιότητα χρηματοδότησης, καθώς η προοπτική ενός Brexit σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, απώλεια της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ καθαρής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Αναφερόμενος στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων,  ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνοντας έμφαση στην ισχύ του erga omnes για τη Βόρεια Μακεδονία και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων για την Αλβανία. Στις θετικές εξελίξεις της Συνόδου, σημείωσε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την Τουρκία. Στάθηκε δε στον διαχωρισμό του ζητήματος των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την καταδίκη της μονομερούς στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, υπογραμμίζοντας τη συναντίληψη των ευρωπαίων ηγετών ότι τα δύο ζητήματα είναι διακριτά. 

Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ