Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2024
Επίσκεψη του Προεδρείου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας στη Βαρσοβία
Τη Βαρσοβία επισκέφθηκε το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας, όπου είχε σειρά διμερών επαφών με μέλη της κυβέρνησης και αξιωματούχους της Βουλής και της Γερουσίας της Πολωνίας.
Το Προεδρείο της ΚΟΦ Ελλάδας-Πολωνίας αποτελείτο από τους Βουλευτές κ.κ. Σπυρίδωνα Κουλκουδίνα Πρόεδρο, Αλέξανδρο Αυλωνίτη Αντιπρόεδρο και Ιωάννη Τσίμαρη Γραμματέα, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Ομάδας Πολωνοελληνικής Φιλίας του Κοινοβουλίου της Πολωνίας, κυρίας Wanda Nowicka.
Στην κοινή συνεδρίαση με την Ομάδα Φιλίας της Βουλής της Πολωνίας (Sejm), συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις διμερείς πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, ζητήματα ασφάλειας και ενέργειας.
Στη συνέχεια η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Αντιπρόεδρο της Κάτω Βουλής (Sejm) κυρία Dorota Niedziela, τον Αντιπρόεδρο της Γερουσίας κ. Maciej Zywno και εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού και Τουρισμού κ. Piotr Borys, καθώς και εκπροσώπους του κλήρου, τον Αρχιεπίσκοπο Βρότσλαβ και Στετίνου Γεώργιο και τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας και Μητροπολίτη πάσης Πολωνίας Σάββα.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία και οι πολιτικές προστασίας του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Σπυρίδων Κουλκουδίνας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην ομολογό του κυρία Wanda Nowicka για τη δοκιμασία που υφίσταται ο λαός της Πολωνίας από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, αναγνώρισε τόσο τη σημασία της έμπρακτης αλληλεγγύης των κρατών μελών της Ε.Ε. όσο και την αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικού ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ξεχώρισε τα ζητήματα ασφάλειας, αποκεντρωμένης ανάπτυξης, ενέργειας και διατροφικής ασφάλειας, ως τις προκλήσεις που απαιτούν τη συνεκτικότερη δυνατή συνεργασία των κρατών της Ε.Ε. Ως προς το μείζων ζήτημα του μεταναστευτικού αναφέρθηκε στην ανάγκη ισομερούς κατανομής των βαρών της διαχείρισής του, μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. αλλά και στην επιτακτικότητα της τήρησης της Συνθήκης του Σένγκεν και της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.
Επίσης δήλωσε απερίφραστα την προσήλωση της χώρας στην κατεύθυνση της περαιτέρω εμβάθυνσης των πολιτικών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων.
Τέλος, κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Αθλητισμού και Τουρισμού, ιδιαίτερη απήχηση είχε η πρόταση του κ. Κουλκουδίνα για προώθηση, μεταξύ άλλων και του αθλητικού τουρισμού, αναμέσα στις δύο χώρες.
Ακολούθως, ο κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναγνωρίζοντας ομοιότητες στη λειτουργία του Πολωνικού Κοινοβουλίου με το Ελληνικό, εστίασε στο κοινό φαινόμενο της μεγάλης αποχής κατά την εκλογική διαδικασία στις δύο χώρες, επισημαίνοντας τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που όσο πιο αναποτελεσματική καθίσταται, τόσο περισσότερο ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς και αναφερόμενος στις εμπόλεμες εστίες στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε την ανησυχία γενίκευσης των συρράξεων. Επιπλέον, διέβλεψε τη δυνατότητα εξέλιξης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού, μέσω ενεργοποίησης των πολωνικών προξενείων στην Ελλάδα.
Ο κ. Ιωάννης Τσίμαρης, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τις προοπτικές της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων μέσω των Ομάδων Φιλίας και διαπιστώνοντας την αλληλοεκτίμηση των λαών μας, χαρακτήρισε ως χρέος την προσπάθεια για αντανάκλαση της αγαστής σχέσης στο επίπεδο της κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας. Επιπλέον, χαρακτήρτισε ως ανάγκη τον συντονισμό των δράσεων των χωρών της Ευρώπης για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, όπως αυτή της ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης τόνισε την ανάγκη προώθησης της οικονομικής συνεργασίας γενικότερα και ειδικότερα την ανάπτυξη του τουρισμού καθώς και την προώθηση των πολιτισμικών δεσμών.
Από πολωνικής πλευράς, εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Πολωνίας, τόσο στους τομείς ασφάλειας, ενεργειακής αυτάρκειας και διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, όσο και στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου το τουριστικό προϊόν της Πολωνίας να γίνει πιο ελκυστικό στους Έλληνες επισκέπτες, με αμφότερες πλευρές να δηλώνουν αισιοδοξία και προσήλωση στην εντατικοποίηση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας.
Επιστροφή