Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2017

Ελληνική συμμετοχή σε Διάσκεψη για τη μεταναστευτική κρίση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Προέδρου του, Antonio Tajani, με στόχο τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Διάσκεψη, που διοργανώθηκε από κοινού με τις αρμόδιες για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, πλην των ευρωβουλευτών, συμμετείχαν μεταξύ άλλων o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και Επίτροποι, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της Σουηδίας, εκπρόσωποι εθνικών Κοινοβουλίων, εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών για τη μετανάστευση, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Καβάλας Κωνσταντίνος Μορφίδης και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης.  

Ο Βουλευτής Καβάλας Κ. Μορφίδης παρενέβη με ομιλία του στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι που είχε ως θέμα τη διαχείριση του ασύλου και στο οποίο συμμετείχαν με εισαγωγικές τοποθετήσεις ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μορφίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας, παρά την οικονομική κρίση, να σταθεί αλληλέγγυα στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός και ισοκατανομή της ευθύνης με συντονισμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα και τονίζοντας τη σημασία της λειτουργίας ενός δίκαιου και βιώσιμου μηχανισμού, δεδομένου ότι η συνθήκη του Δουβλίνου αποδείχτηκε ανεφάρμοστη.

Επέμεινε στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης, στον τερματισμό του πολέμου και τη διασφάλιση της ειρήνης στις χώρες που δοκιμάζονται από τις πολεμικές συρράξεις αλλά και στην καταπολέμηση των πρόσθετων αιτιών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, όπως η φτώχεια, οι ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, καταλήγοντας ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει να γίνει μια μεγάλη ΜΚΟ, χωρίς πολιτικές αιχμής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στη ρίζα του».

Στο στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές τον Επίτροπο για την Ένωση Ασφάλειας Julian King και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της Σουηδίας, M. Johansson, με θέμα την ενδυνάμωση της εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε., τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης.

Ο κ. Καραγκούνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει πολλή δουλειά μέχρι σήμερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, χρειάζονται όμως επιπλέον δράσεις, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών πληροφόρησης, η συγκέντρωση και ομογενοποίηση των πληροφοριών και προπάντων η αποφυγή του κατακερματισμού των υπηρεσιών, η προώθηση κοινής στρατηγικής καθώς και η ενίσχυση των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, τόνισε ότι θα πρέπει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει το βάρος και την ευθύνη, να σταματήσουν κάποια κράτη μέλη να βλέπουν κοντόφθαλμα και ωφελιμιστικά την κατάσταση και να συμφωνήσουν όλοι σε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και έναν ενιαίο μηχανισμό επιστροφών των μη δικαιούχων άσυλο.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ