Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2010

Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Ροδούλα Ζήση, προήδρευσε κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την εξέταση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με ορίζοντα το 2020.
            Για τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ενημέρωσε τα μέλη των δύο Επιτροπών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
            Στην εισήγησή της, η κυρία Ζήση τόνισε ότι η αγροτική οικονομία παίζει ένα τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της υπαίθρου, στην προστασία της παράδοσης στις αγροτικές περιοχές και στη συνέχιση ενός τρόπου ζωής συνδεδεμένου με τη φύση και την ύπαιθρο, ο οποίος σε περιοχές της χώρας μας, όπως η Θεσσαλία, συνδέεται με στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας. Άλλωστε, όπως επισήμανε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται αντιληπτή ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικών, οι οποίες περιλαμβάνουν την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά επίσης την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη διαχείριση της γης, τη διατήρηση και την ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
            Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επισήμανε ότι διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαρκούν για την εκπλήρωση αυτών των στόχων, καθώς δεν προσδιορίζουν με σαφήνεια τους χρηματοδοτικούς πόρους. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι ακρογωνιαίος λίθος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι ή οφείλει να είναι, η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και της σύγκλησης των επιπέδων ανάπτυξης των κρατών και των περιφερειών, κάτι που συνεπάγεται αναγνώριση των εθνικών και των περιφερειακών ιδιαιτεροτήτων.
Η κυρία Ζήση έκλεισε την εισήγησή της επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναμένεται να είναι σκληρή και για το λόγο αυτό είναι σημαντική η δημιουργία ενός κοινού μετώπου με άλλα κράτη μέλη που έχουν τις ίδιες με τη χώρα μας ανησυχίες και θέσεις.
    
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ