Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα

Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και εκφράστηκε η επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τουρισμό και στις επενδύσεις.

Οι δύο πλευρές έθιξαν, μεταξύ άλλων, το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον κ. Γκιουλέκα να χαιρετίζει τη στάση της Αυστρίας, η οποία αναγνωρίζει στην Κύπρο το δικαίωμα να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους και θεωρεί ότι το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται είναι ξεκάθαρο.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., επί του οποίου ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ε.Ε., δηλώνοντας παράλληλα ότι υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των υπό ένταξη χωρών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ζήτησε από τα κράτη μέλη να επιδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής (Frontex) για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων.

Τέλος, εκφράστηκε η πρόθεση εκ μέρους των δύο πλευρών για ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας, με ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Επιτροπών και Ομάδων Φιλίας, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ