Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 19 Μαΐου 2025
Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
«Η μνήμη είναι θεμέλιο της δικαιοσύνης και της ειρήνης», τόνισε ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας, κατά την έναρξη της σημερινής Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για την 19η Μαΐου, που με ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 1994, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Στεκόμαστε σήμερα με δέος και συγκίνηση μπροστά στη μνήμη των 353.000 Ποντίων Ελλήνων, που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού — ενός από τα πιο σκοτεινά και επώδυνα κεφάλαια του 20ού αιώνα, που σημαδεύτηκε από μαζικές σφαγές, βίαιους εκτοπισμούς και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες», υπογράμμισε ο κ. Αθ. Μπούρας.
Παράλληλα, ανέφερε με έμφαση ότι «η σημερινή ημέρα δεν είναι απλώς μια επέτειος. Είναι ημέρα θρήνου. Είναι μια κραυγή της ιστορικής μνήμης, ένα χρέος απέναντι στους αδικοχαμένους και στις επόμενες γενιές». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «η ιστορική δικαίωση παραμένει ανοιχτή πληγή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επιμένουμε να διεκδικούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από τη Διεθνή κοινότητα και από την ίδια την Τουρκία. Η αναγνώριση δεν αφορά μόνο τον Πόντο, αφορά το παγκόσμιο καθήκον μνήμης απέναντι σε κάθε γενοκτονία, απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, απέναντι σε κάθε αδικία που επιχειρείται να σβηστεί». Διότι, «η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν ένα τυχαίο ή παροδικό γεγονός. Υπήρξε μια συστηματική επιχείρηση εξόντωσης, βασισμένη σε εθνικιστικό φανατισμό, που εκτυλίχθηκε μέσα από σφαγές, πορείες θανάτου, πείνα, διώξεις και βιασμούς».
Κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης».
Την κυβέρνηση, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας εκπροσώπησε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε ότι για την σύγχρονη Τουρκία «θα συνιστούσε αναμφίβολα πράξη γενναιότητας και δικαιοσύνης, τόσο απέναντι στα θύματα και τη μνήμη τους, όσο και στους σημερινούς Τούρκους πολίτες που δεν δικαιούνται να επωμίζονται ένα τόσο μεγάλο άγος για το οποίο δε φέρουν ευθύνη…» Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι παράλληλα θα αποτελούσε ένα κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση ειλικρινούς φιλίας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και θεμέλιο για ένα μέλλον ειρήνης, καταλλαγής, συνεννόησης και κοινής ευημερίας. 
Ανέφερε, τέλος ότι «το βάρος της ιστορίας επιβάλλει στην πολιτεία και θεσμούς της τη συνεχή και αταλάντευτη προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης όχι μόνο της τραγικής μοίρας των Ελλήνων του Πόντου που βίωσαν πρώτα την εξολόθρευση και μετά την προσφυγιά, την πιο τραγική στιγμή στη μακραίωνη ιστορία τους, αλλά και της ανιδιοτελούς προσφοράς τους στο έθνος».
Και ολοκλήρωσε τονίζοντας, ότι ο ποντιακός ελληνισμός θα καταλάβει τη θέση που δικαιούνται στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στην υλοποίηση του οποίου προχωρά η πολιτεία στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Εκ μέρους των κομμάτων μίλησαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ο κ. Παύλος Χρηστίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η κ. Πόπη Τσαπανίδου, από το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο κ. Ιωάννης Δελής, από την Ελληνική Λύση ο κ. Στυλιανός Φωτόπουλος, από την Νέα Αριστερά η κ. Πέτη Πέρκα, από την Νίκη ο κ. Κομνηνός Δελβερούδης, από την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας και από τους Σπαρτιάτες ο κ. Παύλος Δημητριάδης.
Άπαντες αναφέρθηκαν στα δραματικά γεγονότα της θηριωδίας των Νεότουρκων, επέκριναν τη στάση των διεθνών παραγόντων την περίοδο εκείνη, επισημαίνοντας ότι αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι πάντα ζωντανό και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα αλλά και από τη πλευρά της Τουρκίας.
Επεσήμαναν δε, ότι η ιστορική μνήμη συμβάλλει στην καθημερινή μάχη κατά των γενοκτονιών και των εθνοκαθάρσεων στη σύγχρονη εποχή και εστίασαν τέλος στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ο Ελληνισμός προκειμένου να μείνει άσβεστη η ποντιακή διάλεκτος, οι πολιτιστικές παρακαταθήκες καθώς και η πλούσια παράδοση των ξεριζωμένων.
Μετά το πέρας των ομιλητών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Σήμερα το βράδυ η πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων θα φωταγωγηθεί με το λογότυπο με το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης Genocide, το γράμμα G, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γενοκτονίας.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή