Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2022

Συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Eurojust

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές, Ευστάθιο Κωνσταντινίδη (Ν.Δ.) και Θεόφιλο Ξανθόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.), μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της Eurojust.

Οι εργασίες διαρθρώθηκαν σε δύο βασικές ενότητες: 1) Οι τρέχουσες εξελίξεις και οι μελλοντικές δραστηριότητες της Eurojust υπό το πρίσμα της πανδημίας. 2) Η συνεργασία μεταξύ της Eurojust, του Γραφείου του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και των εθνικών αρχών.

Ο κ. Ε. Κωνσταντινίδης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της Eurojust, του Γραφείου του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και των εθνικών αρχών, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός των διωκτικών και δικαστικών αρχών στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, παρ’ όλες τις διαφορές των συστημάτων δικαίου των διαφόρων κρατών και της πολυπλοκότητας των υποθέσεων του διασυνοριακού εγκλήματος. Η Eurojust προσαρμόστηκε με επιτυχία στα νέα δεδομένα και κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες στη δίωξη εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε υποθέσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπισή της, αναλαμβάνοντας έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό νέων υποθέσεων. Ειδικότερα, για το διασυνοριακό έγκλημα, ο κ. Κωνσταντινίδης εστίασε στην ανάγκη καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης, της πάταξης των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με την Europol. 

Ο κ. Θ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι ο οργανισμός της Εurojust, η σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθώς και η σύσταση Κοινών Ομάδων Έρευνας συμβάλλουν στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας και χαρακτήρισε θετική την προσαρμογή λειτουργίας τους στις ειδικές συνθήκες που δημιούργησαν οι νέοι υγειονομικοί κανόνες. Εξέφρασε τη στήριξή του για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού εργαλείου απευθείας επικοινωνίας μεταξύ της Eurojust  και των εθνικών δικαστικών αρχών, καθώς και του ακριβούς θεσμικού καθορισμού των εγκλημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις  καθηκόντων με άλλα ευρωπαϊκά όργανα. Τόνισε, επίσης, ότι η  Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να προτείνει μέτρα που να υπηρετούν το Κράτος Δικαίου στηρίζοντας τους σχετικούς μηχανισμούς ελέγχου. Τέλος, έθεσε ερώτημα αναφορικά με τη διαφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατά την ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών, δεδομένης της αύξησης μεν των νέων υποθέσεων σε ποσοστό 15% , μείωσης δε του προσωπικού.    





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ