Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 05 Ιουνίου 2024

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κατά την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και του ΕΤΑΔ

 

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ προχώρησαν σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου.

«Φαίνεται πως ήλθε η ώρα η Βουλή των Ελλήνων να αποκτήσει μια σταθερή βάση εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Και τι καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό η αξιοποίηση ενός από τα εμβληματικώτερα δημόσια κτήρια της Θεσσαλονίκης που είναι γνωστό και ως «Κυβερνείο» ή «Παλατάκι». Με περίοπτη θέση στην παράκτια ζώνη και με βαρύνουσα σημασία, ιστορική και συμβολική, το Κυβερνείο και η τοπική κοινωνία της Καλαμαριάς και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης περιμένουν πολλά χρόνια την αποκατάσταση και επαναλειτουργία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Τασούλας και πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον κ. Κ. Μητσοτάκη:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα μια ιδέα σας που μου την πρωτοείπατε πριν λίγους μήνες, να εξετάσουμε σοβαρά τη δυνατότητα να γίνει το Κυβερνείο η βορειοελλαδίτικη έδρα του Ιδρύματος της Βουλής, γίνεται πράξη. Σύντομα και έπειτα από επίκαιρες μελέτες θα ξέρουμε τι χρειάζεται από πλευράς κόστους και εργασιών για την επαναλειτουργία του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου. Και είμαι βέβαιος πως με αυτή τη γνώση και την συνεργασία μας με το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα υλοποίησης, επιτέλους, της αποκατάστασης, για να έλθει μετά, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, η αξιοποίησή του ως πολυχώρου πολιτισμού μέσα από το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος της Βουλής. Πρωτοβουλιών που τα τελευταία χρόνια γνώρισε καλά η Βόρεια Ελλάδα με εκθέσεις, συνέδρια και συναντήσεις στην Καβάλα, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Έδεσσα και την Καστοριά».

Στον επίλογο του ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου τόνισε:

«Χαίρομαι που η Βουλή των Ελλήνων ανταποκρίνεται στην ευθύνη να φέρει σε πέρας ένα παλλαϊκό και ομόθυμο αίτημα της Θεσσαλονίκης και που στη θέση του παλαιού οχυρού θα εγκατασταθεί ένα ανοιχτό στην τοπική κοινωνία ορμητήριο πολιτισμού και ιστορικής έρευνας γύρω από την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Το αντικείμενο του Μνημονίου αφορά στη τριμερή συνεργασία για την αποκατάσταση, λειτουργική αναβάθμιση και αξιοποίηση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης- γνωστό και ως «Παλατάκι»- σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ως πολυχώρου πολιτισμού, συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Το Μνημόνιο συνεργασίας θα έχει διάρκεια ως το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης.

Σε αυτό προβλέπεται, αρχικά το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ να προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμανσης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου.

Στη συνέχεια, με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή των Ελλήνων, θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ’ ολοκλήρου είτε μερικώς, με τη συνδρομή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, αν κάτι τέτοιο κριθεί ως αναγκαίο.

Από τη στιγμή, που θα ολοκληρωθεί η εκτίμηση του κόστους, οι τρεις συνεργαζόμενοι οργανισμοί θα διερευνήσουν τη περαιτέρω συνεργασία του για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου και των ενεργειών συντονισμού υλοποίησης του έργου.

Για τον συντονισμό της συνεργασίας θα δημιουργηθεί μία τριμερής ομάδα εργασίας ανάμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ.

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ