Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για θέματα περιβάλλοντος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη Αττικής

Η ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και την προστασία του Περιβάλλοντος, ήταν το θέμα ημερήσιας διάταξης στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Τους βουλευτές και ευρωβουλευτές ενημέρωσαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωσταντίνος Αραβώσης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης.

Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, επεσήμανε το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του ευρωβαρόμετρου. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να ξεπεράσει τις πολύπλοκες διοικητικές δομές, οι οποίες προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις και σημεία συμφόρησης στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να παρακολουθήσει τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη ήπειρο και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που αναμένεται να επιφέρει η μετάβαση αυτή στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, παρουσίασε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας με τους 66 δήμους της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης στις γειτονιές της Αττικής, δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων, γραφείων συνδρομής των δήμων για την ομαλή προσαρμογή τους στα νέα τοπικά σχέδια, καθώς και την εγκαινίαση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης με σκοπό την αξιολόγηση συμμετοχής του κάθε δήμου στις σχετικές δράσεις. Τέλος, σημείωσε τη σημασία έναρξης προγραμμάτων ευαισθητοποίησης στα σχολεία για την προστασία του περιβάλλοντος.  

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωσταντίνος Αραβώσης, έκανε μία επισκόπηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον, εστιάζοντας στον στόχο για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 προβλέπεται να εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2020. Τέλος, αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, καθώς επίσης και στη διεθνή πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ελλάδα αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ