Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατά την 1η ημέρα εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COSAC ( Ρώμη,30 Νοεμβρίου 2014 )

Η 52η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε (COSAC), που λαμβάνει χώρα στην Ρώμη, ξεκίνησε τις εργασίες της, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, με τη συνεδρίαση της προεδρικής τρόικα, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών Ιταλίας, Ελλάδας, Λετονίας.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Τραγάκης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, εστιάζοντας σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στην παρέμβαση του, αναφορικά με την 22η εξαμηνιαία Έκθεση της COSAC, που περιλάμβανε τις προτάσεις των κοινοβουλίων των κ-μ της Ε.Ε. ως προς την μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κοινοβούλια, τη Μεσόγειο και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, ο κ. Τραγάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη και για να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ως προς την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ν.Α. Μεσογείου και την Ε.Ε., ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές, κατά το τρέχον έτος, ήταν πολύ μεγάλες. Τόνισε, επίσης, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης στην Ν.Α. Μεσόγειο και για αυτό  η Ευρώπη έχει υποχρέωση να διαφυλάξει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη, είπε ο κ. Τραγάκης, η οικονομική ενίσχυση της Frontex.
Τέλος στο θέμα ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της αρχής της καλής γειτονίας.
Η συνεδρίαση της Τρόικα ολοκληρώθηκε με την συζήτηση των τροπολογιών που κατατέθηκαν από τα εθνικά κοινοβούλια, επι των κειμένων της συνεισφοράς και των συμπερασμάτων της COSAC.
 
 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ