Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2024

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 72ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βουδαπέστη

Την έντονη αντίδρασή του για την απουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού, κ. Βίκτορ Όρμπαν από τις εργασίες της 72ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκαν, στις 27-29 Οκτωβρίου, στη Βουδαπέστη, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, εξέφρασε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Τοποθετούμενος στη θεματική ενότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, υποστήριξε ότι προϋπόθεσή της είναι η ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. «Αντί αυτού, ο κ. Όρμπαν έσπευσε στην Τιφλίδα να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών στην Γεωργία, οι οποίες, σύμφωνα με τους παρατηρητές της Ε.Ε. είναι αμφιλεγόμενες. Εάν ο κ. Όρμπαν στόχευε στο να μας προσβάλλει με τη σημερινή του απουσία, τότε σίγουρα τα κατάφερε», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.  

Στην εναρκτήρια ενότητα, αναφορικά με τον απολογισμό της Ουγγρικής Προεδρίας, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο κ. Καιρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας έχει εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα σε αντίθεση με την Ουγγαρία, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματική φύλαξή τους. Επιπλέον, στη χώρα μας γίνεται καταγραφή όσων παρανόμως προσπαθούν να εισέλθουν, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ουγγαρία». «Σε κάθε περίπτωση», τόνισε ο κ. Καιρίδης, «όλος ο ευρωπαϊκός νότος ζητάει την συμπαράσταση της Ε.Ε. στη διαχείριση της μετανάστευσης και την εφαρμογή από όλους του νέου Συμφώνου, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο». Επεσήμανε, τέλος, ότι η χώρα μας υποστηρίζει τη διαδικασία διεύρυνσης, καθώς και την πλήρη είσοδο της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Schengen, ούτως ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί τη μοναδική χώρα-μέλος της Ε.Ε., που δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλη χώρα Schengen. 

Επισημαίνεται, ότι η πρόταση απαλοιφής της παραγράφου που έκανε λόγο για άρση των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Schengen, από τα συμπεράσματα της διάσκεψης, την οποία προώθησε η γερμανική αντιπροσωπεία, δεν έγινε αποδεκτή μετά την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η καταδίκη των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων και η απαίτηση για την ανάκλησή τους ήταν βασικός στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας και αποτελεί μια ελληνική επιτυχία.  

Κατά τη δεύτερη ενότητα με θέμα την κατάσταση της Ε.Ε., δεκαπέντε χρόνια μετά από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβώνας, ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά, ωστόσο οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν πολλές φορές το παρελθόν και όχι αυτά που θα έπρεπε να γίνουν από εδώ και πέρα. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Γεωργία, αλλά και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποιου είδους συνέχεια στα συμπεράσματά της. 

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών και στην θεματική ενότητα για το δημογραφικό πρόβλημα, ο κ. Άγγελος Συρίγος υποστήριξε ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί  πρωτίστως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και δευτερευόντως σε πολιτικές  οικονομικής ενίσχυσης, όπως επίσης, ότι η οικονομική στήριξη θα πρέπει να ξεκινάει από το δεύτερο παιδί και να βαίνει αυξανόμενη. Τόνισε ειδικότερα την ανάγκη για υποστήριξη τεχνικών υποβοηθήσεως της γονιμότητας δεδομένης της μέσης ηλικίας τεκνογονίας των ευρωπαίων γυναικών. Κατέληξε λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική, που θα προσαρμόζεται από το κάθε κράτος-μέλος.

Στη θεματική ενότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η κ. Ρένα Δούρου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα αποκτήσει ούτε αυτονομία έναντι του ΝΑΤΟ ούτε ενιαία και στιβαρή Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, παραμένοντας εξαρτημένη από τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. οφείλει να έχει ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια να μπει τέλος στη γενοκτονία στη Γάζα και στη δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού. Τόνισε εμφατικά ότι έμπρακτη αλληλεγγύη δεν σημαίνει σιωπή απέναντι στις απειλές της Χεζμπολάχ σε βάρος της Κύπρου ή να επιτρέπει η ΕΕ στον Τούρκο Πρόεδρο να καλεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ. «Και φυσικά δεν μπορεί να αποτελεί ευρωπαϊκή εγρήγορση η προθυμία των Γερμανών εταίρων μας να προμηθεύσουν με μαχητικά αεροσκάφη την Τουρκία, μια αναθεωρητική κι επεκτατική δύναμη, η οποία στρέφεται σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου», κατέληξε η κ. Δούρου.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ