Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2021
Eλληνική Προεδρία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών ΝΑ Ευρώπης: 1η Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής
Στις διαδικτυακές εργασίες της 1ης Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής στη Συνέλευση της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών ΝΑ Ευρώπης (SEECP PA) προήδρευσε σήμερα ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο βουλευτής, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, διαβεβαίωσε για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ως στρατηγικό στόχο και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, προς αναζήτηση λύσεων για από κοινού αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε αυτή τη βάση, τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας εστιάζουν, όπως υποδηλώνεται και από το motto της, "StrengtheningSEE Synergies", στην ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των συνεργειών σε περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ανακύπτουσα πρόκληση στο σύγχρονο, απαιτητικό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον.
«Ιδιαίτερα», υπογράμμισε, «μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, οι βασικές αρχές κι επιδιώξεις της SEECP παραμένουν ακόμη περισσότερο επίκαιρες: Οι σχέσεις καλής γειτονίας, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, η οικονομική ανάπτυξη και η προσέγγιση των ευρωατλαντικών δομών εξακολουθούν να καθοδηγούν τις προσπάθειες όλων μας».
Ο κ. Δερμεντζόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να επενδύει στις εταιρικές της σχέσεις σε ολόκληρη τη γειτονιά της.
Μετά την υιοθέτηση της ημερήσιας διάταξης, τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με όλους προς ενίσχυση του πρωταρχικού στόχου, δηλαδή την περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, ο κ. Φραγκογιάννης διέκρινε ότι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας επικεντρώνονται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως: 1) ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 2) προώθηση της συνδεσιμότητας με σκοπό τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, 3) συνεργασία στους τομείς της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του “brain drain” ως κοινή πρόκληση για το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της περιοχής, 4) αντιμετώπιση και προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, 5) αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας covid -19, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάκαμψης της περιοχής.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί συμβαδίζουν με τις πραγματικές και εν πολλοίς πιεστικές ανάγκες της ΝΑ Ευρώπης, και ότι οι «συνέργειες» μεταξύ των εταίρων μπορούν να αποδώσουν προς όφελος όλων των μερών.
Από το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) τοποθετήθηκε ο Επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος, κ. Amer Kapetanovic, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην ψηφιακή αγορά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα της ασφάλειας, η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς και η συνεργασία ενάντια στην παράνομη μετανάστευση είναι προτεραιότητα της περιφερειακής συνεργασίας
Επίσης, σύντομες και στο ίδιο πνεύμα ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών/μελών της Συνέλευσης από το Βελιγράδι και την Άγκυρα, ενώ απέστειλε την τοποθέτησή του και το Βουκουρέστι.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έκφραση της ευχής για διά ζώσης πραγματοποίηση των επερχόμενων συναντήσεων.
Τα μέλη μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνεργασία με τα ονόματα των πρωτευουσών τους: Αθήνα (Ελλάδα), Άγκυρα (Τουρκία), Βελιγράδι (Σερβία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Ζάγκρεμπ (Κροατία), Κισινάου (Μολδαβία), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο), Πρίστινα (Κόσσοβο), Σεράγεβο (Βοσνία–Ερζεγοβίνη), Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), Σόφια (Βουλγαρία) και Τίρανα (Αλβανία).
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1

2
Επιστροφή