Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 15 Μαΐου 2018

Ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός και μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συζητήθηκαν στη διακοινοβουλευτική συνάντηση των Προέδρων των αρμόδιων για θέματα ενέργειας επιτροπών

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βουλγαρικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το 1ο εξάμηνο του 2018, έλαβε χώρα στη Σόφια, στις 14 Μαΐου, η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση των Προέδρων των αρμόδιων για θέματα ενέργειας επιτροπών των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη.

Η συνάντηση περιείχε 3 θεματικές ενότητες:

Ενεργειακή υποδομή και ασφαλής εφοδιασμός (Energy infrastructure and secure supply), 

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη (The transition to clean energy in Europe) και

Ολοκλήρωση της αγοράς των βιώσιμων πηγών ενέργειας (Market integration of the sustainable energy sources).

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη  μεταξύ των βουλευτών στην 1η θεματική ενότητα η κ. Καφαντάρη τόνισε ότι η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι πρωταρχικό ζήτημα για τον πλανήτη και αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε. για το κλίμα, σύμφωνα και με τη Συμφωνία των Παρισίων. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τρίτες χώρες και στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού, στον επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτή να είναι διασυνδεδεμένη και ευέλικτη. Μίλησε δε για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε. εξαιτίας της εξαιρετικής γεωγραφικής της θέσης, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην κατασκευή του TAP.

Τέλος, ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, αποφασίστηκε η κατασκευή του αγωγού East Med, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία του ευρασιατικού διασυνδετήριου αγωγού (EurοAsia Interconnector), ένα σημαντικό έργο το οποίο θα συνδυαστεί με δίκτυο οπτικών ινών για μεταφορά δεδομένων. Αυτές οι συνδέσεις, όπως επισήμανε η κ. Καφαντάρη, περιορίζουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και φέρνουν τους καταναλωτές της Κεντρικής Ευρώπης πιο κοντά στους ενεργειακούς παραγωγούς της Ανατολικής Μεσογείου. Κλείνοντας την παρέμβασή της, η βουλευτής έκανε αναφορά στον νόμο που επιτρέπει τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και στην προετοιμασία του εθνικού σχεδίου δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, της περιόδου 2021-30.

Η κ. Καφαντάρη παρενέβη και στον διάλογο που ακολούθησε τις εισηγήσεις της 2ης θεματικής ενότητας, τονίζοντας ότι η δέσμη προτάσεων της Ε.Ε. για καθαρή ενέργεια στοχεύει στην ενίσχυση των συναφών επενδύσεων, καθώς, όπως ήδη έχει αναφερθεί, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το μέλλον. Ακόμη τόνισε την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς, ως γνωστόν, η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.

Δοθέντος ότι τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας, επισήμανε ότι χρειάζονται οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πόροι από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα για να υποστηρίξουν ένα οικονομικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και στις μόνιμες κατοικίες με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Ακόμη, αναφερόμενη στις μεταφορές ως βασικού τομέα κατανάλωσης ενέργειας, σημείωσε ότι το μέλλον ανήκει στη χρήση των βιοκαυσίμων, των ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν ΑΠΕ και κυψέλες καύσιμου υδρογόνου, επισημαίνοντας ότι αυτές οι πηγές ενέργειας αποτελούν σημαντικό τομέα για τις καινοτόμες επενδύσεις και την έρευνα, και υπενθυμίζοντας το μότο της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. «έξυπνη καθαρή ενέργεια για όλους» ( SMOOTH PURE ENERGY FOR ALL).

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ