Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2023

Ειδικό Αφιέρωμα: Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Χρυσού Ευελπίδη

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του κύκλου «Ειδικά Αφιερώματα» διοργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Χρυσού Ευελπίδη αύριο Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων. 

Ο Χρυσός Ευελπίδης (1895-1971) σπούδασε μηχανικός-γεωπόνος στη Γαλλία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε στην Πάντειο και την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή. Πολιτικός με ειδικό ενδιαφέρον για προβλήματα αγροτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας, υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας, εκλέχτηκε βουλευτής Έβρου το 1933 και το 1951, ενώ διετέλεσε επίσης υπουργός Γεωργίας και υπουργός Οικονομικών. Μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη ταξίδεψε στην Ασία. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σχετικά με την αγροτική οικονομία αλλά και λογοτεχνικό με το ψευδώνυμο Χρ. Εσπέρας. Η βιβλιοθήκη του, η οποία έχει δωρηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει 8.639 τόμους με θέματα γεωπονικά, δασολογικά, οικονομικά, κοινωνιολογικά, νομικά, κ.ά.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τον Χρυσό Ευελπίδη οι: 

  • Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Ο καθηγητής, ο πολιτικός, ο διανοούμενος Χρυσός Ευελπίδης», 
  • Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «“Κατ’ έκτασιν” ή “κατ’ έντασιν”;: οι απόψεις του Χρυσού Ευελπίδη στο ζήτημα της σιτάρκειας»,
  • Ισμήνη Κριάρη, τ. πρύτανις, Πἀντειο Πανεπιστήμιο / μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα: «Το συγγραφικό έργο του Χρυσού Ευελπίδη»,
  • Κατερίνα Yue Wu, δρ. Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον: μια κινέζικη ανάλυση στην ερμηνεία ενός Έλληνα διανοουμένου για την Κίνα».

 Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Σπυρίδων Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας. 

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ανδρέας Καραμάνος, ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
 Για περισσότερες πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr/


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ