Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2021

Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το Κράτος Δικαίου

 

Η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το θέμα της Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης που διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων. Η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από τους βουλευτές-μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ.κ. Ανδρέα Κουτσούμπα και Σπυρίδωνα Λάππα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα της δεύτερης Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Κράτος Δικαίου, στη διαδικασία των συστάσεων προς τα κράτη-μέλη που εισάγεται από φέτος, και στο μηχανισμό για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που επιδιώκει να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Κουτσούμπας στην παρέμβασή του χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προάσπιση του Κράτους Δικαίου, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ήδη νομοθετήθηκαν ή σχεδιάζονται και οι οποίες αντιμετωπίζουν παθογένειες στην Ελλάδα και τόνισε πως είναι απαραίτητο η Ε.Ε. να συμβάλει και στην τήρηση των κανόνων και από τα κράτη εκτός της Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λάππας τόνισε πως Δημοκρατία χωρίς Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει, υποστήριξε πως σταδιακά η Έκθεση θα πρέπει να αποτελέσει μια ισχυρή κατευθυντήρια οδηγία που να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη σε συμμόρφωση, αναγνώρισε τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, αλλά εξέφρασε και την ανησυχία του για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου.  


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ