Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Διάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκαν στη Μαδρίτη οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετείχε η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κυρία Ροδούλα Ζήση.
Όπως ήταν αναμενόμενο η οικονομική κρίση που βιώνει η Ευρώπη σήμερα κυριάρχησε στη συζήτηση και η Ελληνίδα Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επικέντρωσε τα ερωτήματα που έθεσε στον Ισπανό Υφυπουργό Οικονομικών, αφενός στην ισχύουσα δομή της Ευρωζώνης και αφετέρου στην υπό κατάρτιση Στρατηγική 2020, που θα αντικαταστήσει τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.
«Βλέπουμε», είπε η κυρία Ζήση, «ότι ένα συμμετρικό σοκ που υπέστη η παγκόσμια οικονομία είχε διαφορετικές επιπτώσεις στις διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης. Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι η νομισματική Ένωση δεν συνοδεύτηκε από φορολογική Ένωση και από μια ισχυρή πολιτική διακυβέρνηση;».
Και συνέχισε ρωτώντας τον κ. Οθάνια Πέρεζ, ποια θέση θα έχει στη στρατηγική της επόμενης δεκαετίας η βιώσιμη ανάπτυξη και ιδιαίτερα η πράσινη ανάπτυξη, καθώς επίσης και ποια μέτρα θα προβλέπει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μία περίοδο που τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται δραματικά και η δυνατότητα των κρατών μελών για δημόσιες δαπάνες έχει μειωθεί.
Ο Ισπανός αξιωματούχος απευθυνόμενος στην Ελληνίδα εκπρόσωπο είπε ότι τα ερωτήματά της είναι πολύ δύσκολο να απαντηθούν, ενώ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί ακόμη και χώρες που έχουν ανακάμψει να ξαναπέσουν σε ύφεση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον Ισπανό Υπουργό κ. Μορατίνος για τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας, η κυρία Ζήση μίλησε για τις θεσμικές διευθετήσεις που απορρέουν από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Προεδρία να επιδιώξει κάθε δυνατή διαφάνεια και γεωγραφική ισορροπία στη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Επίσης, συνοψίζοντας τις θέσεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με την Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, βάσει της οποίας αν συγκεντρωθούν υπογραφές από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες της Ένωσης, μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει μια νομοθετική πράξη, ζήτησε από το Συμβούλιο η διαδικασία που θα προκρίνει να είναι διαφανής και απλή για τους πολίτες, χωρίς να θέτει εμπόδια και περιορισμούς γι’ αυτούς αλλά μάλλον να τους προστατεύει από τυχόν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ή παραλείψεις εκ μέρους της Κομισιόν.




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ