Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ρώμη, 15 Οκτωβρίου2026

Αθ. Μπούρας : «Η προστασία των δημοκρατιών από τις υβριδικές απειλές απαιτεί αποφασιστικότητα και περιφρούρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με κυριότερο τις δημοκρατικές αρχές…»

  • Ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Ρώμη.

Στην ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού, συντονισμένου ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στις σύγχρονες υβριδικές απειλές και την παραπληροφόρηση αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Μπούρας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Ρώμη (14-16 Οκτωβρίου 2026).

Κατά την ομιλία του στη θεματική ενότητα «Ανθεκτικές Δημοκρατίες: Ενωμένες κατά των υβριδικών απειλών», ο Αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η προάσπιση των τριών καταστατικών πυλώνων του Οργανισμού, δηλαδή των: ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

«Δεν αντιμετωπίζουμε πλέον μόνο παραδοσιακές μορφές πίεσης, αλλά συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και τη συντονισμένη χειραγώγηση της πληροφορίας, που στόχο έχουν την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθ. Μπούρας.

Στην παρέμβασή του, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέδειξε σε πέντε πυλώνες τις διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι των «υβριδικών απειλών»:

1ος: Η προστασία εκλογικής ακεραιότητας και του δημοκρατικού διαλόγου: Υπογράμμισε την ανάγκη προληπτικής θωράκισης των εκλογικών διαδικασιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ενημερωτικής περιόδου, καθώς και την προστασία υποψηφίων, αιρετών αλλά και δημοσιογράφων από τη διαδικτυακή κακοποίηση και τις εκστρατείες παρενόχλησης.

2ος: Το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και τη τεχνητή νοημοσύνη: Επισήμανε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες για τη διαφάνεια των αλγορίθμων και την εποπτεία της πολιτικής διαφήμισης, της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος, πιο εξειδικευμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη χαρακτήρισε ως σοβαρή πρόκληση την χρήση πλαστών βίντεο και εικόνων υπογραμμίζοντας όμως, ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση πρέπει να εγγυάται την διαφάνεια, την ανθρώπινη εποπτεία και τη σαφή σήμανση του πολιτικού περιεχομένου που παράγεται από  το AI.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να μετατρέψουμε την τεχνολογία αυτή σε εργαλείο δημοκρατικής άμυνας και όχι αδιαφανούς επικοινωνίας» ανέφερε.

3ος: Η ευρωπαϊκή ασπίδα δημοκρατίας και η εθνική ασφάλεια: Εξέφρασε τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο ρόλος του Κέντρου οφείλει να παραμείνει συντονιστικός και συμπληρωματικός, με απόλυτο σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες και την εθνική ασφάλεια.

«Απαιτείται μία συνολική κινητοποίηση ολόκληρου του κράτους και της κοινωνίας, με τη συμμετοχή των πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδίως των νέων...» είπε με νόημα.

4ος: Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ελευθερία του Τύπου: Ανέφερε ενδεικτικά ορισμένες από τις θεσμικές τομές στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα και είναι: α) Η σύσταση Διϋπουργικής Ομάδας Εργασίας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, β) Η λειτουργία Παρατηρητηρίου κατά των καταχρηστικών αγωγών και γ) Η αποποινικοποίηση της απλής δυσφήμησης.

5ος: Ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας: Τόνισε τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, με ετοιμότητα για την μεταφορά τεχνογνωσίας και ενίσχυση των ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαμήνυσε ότι: «Η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών απαιτεί αποφασιστικότητα, αλλά και μέτρο. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα προστασίας δεν θα υπονομεύσουν τις ίδιες τις δημοκρατικές αρχές και τα δικαιώματα που καλούμαστε να υπερασπιστούμε. Η ισχύς των δημοκρατιών μας πηγάζει από τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής χθες βράδυ είχε και συνάντηση με τον Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη κ. Ανδρέα Φρυγανά, όπου συζήτησαν και θέματα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί αύριο και η διεξαγωγή Διάσκεψης  των Γενικών Γραμματέων των συμμετεχόντων κοινοβουλίων, όπου θα τεθούν επί τάπητος παράλληλες δράσεις για την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας. Διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει για την χώρα μας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Βασίλειος Μπαγιώκος.  

                        Σχέσεις Ελλάδας-Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς προσχώρησε στον Οργανισμό στις 9 Αυγούστου 1949. Έκτοτε, οι διμερείς σχέσεις ακολουθούν σταθερά ανοδική και εποικοδομητική πορεία, με τη χώρα μας να έχει αναλάβει τη προεδρία της Επιτροπής Υπουργών από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2020.

Η συγκεκριμένη Διάσκεψη διεξάγεται ανά διετία υπό την αιγίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και φιλοξενείται φέτος από το Ιταλικό Κοινοβούλιο, συμπληρώνοντας 50 χρόνια από την πρώτη σύνοδό της, που είχε πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα το 1975.

 

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περίπου 70 Προέδροι και Αντιπρόεδροι Κοινοβουλίων, και περισσότεροι από 500 σύνεδροι και επικεφαλής διακοινοβουλευτικών οργανισμών από τα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από παρατηρήτριες αλλά και γειτονικές χώρες.

 

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκαν συνολικά τρεις βασικές θεματικές ενότητες, που ήταν:

 

-Ανθεκτικές δημοκρατίες: ενωμένες ενάντια στις υβριδικές απειλές, με αντικείμενο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις.

-Τεχνητή Νοημοσύνη και αγορά εργασίας, όπου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην απασχόληση και η ανάγκη θεσμικού πλαισίου.

-Ανανέωση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, με έμφαση στον ρόλο των κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.




Συνοδευτικά αρχεία



Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ