Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Τη «σύσσωμη και στιβαρή συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς την Κύπρο, σε αυτή τη φάση των πυκνών εξελίξεων και των πυκνών προκλήσεων σε σχέση με το εθνικό ζήτημα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Οι σχέσεις των δύο Kοινοβουλίων είναι εντυπωσιακά καλές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις αναβαθμίσουμε. Δεν είμαι όμως εδώ μόνο για να εκφράσω την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για να εκφράσω, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αντιπροσωπεύει κατά το ελληνικό Σύνταγμα τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, τη σύσσωμη και στιβαρή συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς την Κύπρο, σε αυτή τη φάση των πυκνών εξελίξεων και των πυκνών προκλήσεων σε σχέση με το εθνικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Αναφερόμενος στο θέμα του Φακέλου της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε πως ο έβδομος και ο όγδοος τόμος θα παραδοθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. «Είμαστε πανέτοιμοι σχεδόν για τον έβδομο και τον όγδοο τόμο και συνεχίζουμε με καλπασμό για τους επόμενους τόμους, με προοπτική κάθε έξι ή επτά εβδομάδες να ολοκληρώνεται και ένας», σημείωσε.

Ο κ. Τασούλας επαναβεβαίωσε ακόμη τη «συνέχιση της προσπάθειας που κάνουμε στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μας με γειτονικές χώρες, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ώστε να διαδραματίσουμε ως Κοινοβούλια τον ρόλο μας στην αναβάθμιση των σχέσεων με χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, βοηθώντας έτσι, με τον δικό μας τρόπο, τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής».

Αμέσως μετά το πέρας της μεταξύ τους συζήτησης, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημήτρης Συλλούρης: «Θέλω να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Η επίσκεψή του είναι μια επίσκεψη συμπαράστασης, συνεργασίας και συνέχισης του έργου που οι δύο Βουλές έχουν αποφασίσει από πολύ καιρό, αλλά και προσθήκης νέων στόχων συνεργασίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι άριστες, αδελφικές, και δεν υπάρχει περιθώριο, κ. Πρόεδρε, να προσθέσουμε στο καλό των σχέσεών μας. Υπάρχει όμως υποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτές τις καλές σχέσεις για περισσότερα και πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτό έχουμε πει κι έχουμε συμφωνήσει, ότι μπορούμε δηλαδή να φέρουμε περισσότερα αποτελέσματα για το καλό όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της περιοχής μας και της Ευρώπης. Η δραστηριότητά μας στην περιοχή ενισχύει την ελπίδα για ειρήνη στην περιοχή. Οι εργασίες μας εντός Ε.Ε. και οι συνέργειές μας θα βοηθήσουν για μια καλύτερη Ευρώπη. Άρα, Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε και για τις χώρες μας, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή και για μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη.»

Κωνσταντίνος  Τασούλας: «Βρίσκομαι εδώ ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, έπειτα από την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, για να επιβεβαιώσω την άριστη συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων και τη γόνιμη σκυταλοδρομία κοινών προσπαθειών, αγώνων και επιδιώξεων μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, στα οποία οι χώρες μας πλάθουν τον σύγχρονο μύθο της ζωής τους.  Οι Έλληνες και οι Κύπριοι –και ειδικά σε αυτή τη φάση που η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται σε απαράδεκτη έξαρση– ως απάντηση δεν έχουν μόνο το δίκαιο των απόψεων και των θέσεών τους, έχουν και την ακατάλυτη συμπόρευσή τους. Και αυτή η συμπόρευση, κ. Πρόεδρε, δεν είναι ένα λεκτικό καταφύγιο, για να πάμε στην επόμενη φράση, αλλά είναι η ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα της Ιστορίας. Βρίσκομαι λοιπόν εδώ ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ως εκπρόσωπος δηλαδή του ανώτατου δημοκρατικού σώματος της Ελλάδος, που συνταγματικά εκφράζει τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, για να δηλώσω σεμνοπρεπώς και αποφασιστικώς ότι ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό της Κύπρου και σε αυτή τη φάση, και θα είμαστε δίπλα σας μέχρι την τελική δικαίωση. 

Έχουμε, κ. Πρόεδρε, και θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων των Κοινοβουλίων, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε. Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστεί και σύντομα θα έχω τη χαρά να σας έχω στην Αθήνα, για να δούμε και από εκεί τη συνέχεια αυτής της εθνικά γόνιμης σκυταλοδρομίας, στην οποία είμαστε αποφασιστικά δεμένοι.»

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων δέχθηκε αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος ο κ. Τασούλας του Προεδρικού Μεγάρου, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ενημερώθηκα υπεύθυνα από τον ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις του εθνικού ζητήματος. Θεώρησα χρέος μου ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να επαναλάβω στον Πρόεδρο της Κύπρου ότι ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, συμπορεύεται με την Κύπρο στην προσπάθεια επιλύσεως του κυπριακού ζητήματος και ότι αυτή η συμπόρευση είναι μια διαχρονική και ολοένα ενισχυόμενη συμπαράσταση, η οποία, παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, παρά την ύπατη αδικία, τελικά, πιστεύω, θα βρει τον Ελληνισμό και ενωμένο και δικαιωμένο. Θέλει, αυτό που λέει ο ποιητής, ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών, αυτό το ζήτημα. Οι δύο Κυβερνήσεις, Ελλάδας και Κύπρου, με την τελευταία πύκνωση των επαφών που έχουν, προσπαθούν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εν μέσω φυσικά μιας απαράδεκτα συνεχιζόμενης και εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.»

Σήμερα, ο κ. Τασούλας συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, κ. Χρυσόστομο Β΄, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού, με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Γιώργο Λιλλήκα, με την Πρόεδρο του Κινήματος “Αλληλεγγύη”, κ. Ελένη Θεοχάρους, και με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κ. Γιώργο Περδίκη.

Αύριο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και θα αποτίσει φόρο τιμής σε εμβληματικά μνημεία του Κυπριακού Αγώνα.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ