Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2022

Συμμετοχή Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη συνεδρίαση των Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) με συμμετοχή βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Ιωάννης Αμανατίδης από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία. Τα θέματα που απασχόλησαν τη διακοινοβουλευτική συνάντηση ήταν η «Ευρώπη στον κόσμο: ενδυνάμωση των παγκόσμιων συμμαχιών και συνεργασιών» και η «Υποστήριξη της Ουκρανίας - Ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα, δέσμευση και ενότητα για τις μελλοντικές προκλήσεις».

Η κ. Αραμπατζή στην τοποθέτησή της υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των δομών και των διαδικασιών της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και σημείωσε τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και της ενίσχυσης της ικανότητάς της να υπερασπιστεί τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Επισήμανε επίσης ότι η  Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με την πραγματική απειλή του αναθεωρητισμού και τόνισε ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ε.Ε. η καταπολέμηση της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών και η ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας σύμφωνα με  το δίκαιο της θάλασσας, όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και ραγδαίων αλλαγών διαφαίνεται ότι η Ε.Ε. δυσκολεύεται να ακολουθήσει σαφή στρατηγική, ενώ ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της δείχνει να περιορίζεται οικειοθελώς, τόνισε δε ότι θα πρέπει να εργαστούμε για την ουσιαστική ανάπτυξη συλλογικής στρατηγικής κουλτούρας με τη συμβολή ποικίλων μέσων και μηχανισμών, όπως η Στρατηγική Πυξίδα στον τομέα της ΚΕΠΠΑ. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ως επικίνδυνης εκδήλωσης αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και τόνισε ότι  η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν -ιδιαίτερα ανατολικά των συνόρων της- αναθεωρητισμοί που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της στην περιοχή. Στην παρέμβασή του στη 2η ενότητα ο κ. Αμανατίδης είπε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ανάπτυξη στενής και ισχυρής εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, επί τη βάσει των οικείων Συμφωνιών Σύνδεσης, οι οποίες υπεγράφησαν το 2014 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και πρόσθεσε ότι η διατήρηση της αξιοπιστίας της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. συνδέεται άρρηκτα με την αρχή της αιρεσιμότητας και των ιδίων προσπαθειών (own merits) και συνεπώς η πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία εξαρτάται από την πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ