Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 13/10/2020

Τηλεδιάσκεψη Κοινοβουλίων κρατών-μελών Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Τηλεδιάσκεψη με θέμα τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε, στις 12 Οκτωβρίου 2020, το γερμανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλογιάννης και τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής, κ.κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου.

 

Η τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές οι Γερμανοί υπουργοί κ.κ. Scholz (Οικονομικών) και Altmaier (Οικονομίας και Ενέργειας), ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Dombrovskis, ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Gentiloni, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, κ. Regling και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Τ. κυρία Schnabel, περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες για: α) τον ρόλο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, β) τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και γ) τα επόμενα βήματα ως προς την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία.  

 

Ο κ. Παπαδημητρίου κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη θεματική ενότητα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην αρχή της πανδημίας, έλαβε έκτακτα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε υψηλά επίπεδα ώστε να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στους στόχους της και να μην ανέβουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε απαγορευτικά επίπεδα. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ευρωζώνη υποφέρει από ένα σχεδόν αποπληθωρισμό, προσθέτοντας ότι η ανατίμηση του ευρώ δημιουργεί πιέσεις στους εξαγωγείς της Ε.Ε., ενώ τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά συμπιέζουν την κατανάλωσή τους και αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους.

 

Ο κ. βουλευτής απευθυνόμενος στην κυρία Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ρώτησε εάν η Ε.Κ.Τ. εξετάζει περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, καθώς και εάν πρόκειται να προβεί σε νέο γύρο αγοράς ομολόγων, με δεδομένο ότι τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν, ή σε αντίθετη περίπτωση, εάν συζητείται η υιοθέτηση άλλου είδους μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις και να διατηρηθεί η ισοτιμία του ευρώ στα επίπεδα προ κρίσης, προσθέτοντας ότι ίσως ήρθε η ώρα να εξετασθούν μέτρα και για τη στήριξη της προσφοράς. Ο κ. Παπαδημητρίου, τέλος, αναφέρθηκε στον Κέυνς και στη θέση του Προέδρου Μακρόν, προσθέτοντας ότι το Δ.Ν.Τ. την περασμένη εβδομάδα εισηγήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η κα. Schnabel, απαντώντας ανέφερε ότι η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί το πρώτο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει ότι ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι σημαντικός. Τόνισε ότι θα πρέπει οι πολιτικές να έχουν ως στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού σε σημείο ισορροπίας μεσοπρόθεσμα και επισήμανε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Scholz επισήμανε ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη είχαν ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωπαϊκή οικονομία.    

 

Ο κ. Καλογιάννης, κατά την τοποθέτησή του στην τρίτη θεματική ενότητα, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας και το Σχέδιο Ανάκαμψης «Next Generation EU». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαβουλεύσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της δέσμης των μέτρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από 01.01.2021 για την ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της επικύρωσης της απόφασης για την αύξηση της «ανώτατης οροφής» των ιδίων πόρων, καθώς και της εισαγωγής νέων πηγών εσόδων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

 

Ο κ. Καλογιάννης απηύθυνε ερώτηση προς τον κ. Dombrovskis για το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη θεσμοθέτηση των νέων αυτών πηγών εσόδων. Ειδικότερα, ρώτησε τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την πορεία των διαβουλεύσεων ως προς το ζήτημα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για το πως θα ενεργήσει η Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μία συμφωνία για κοινούς κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας επισήμανε ότι ο ίδιος πόρος που σχετίζεται με την εισφορά επί των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών θα εφαρμοσθεί άμεσα από την επόμενη χρονιά, ενώ ως προς τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας τόνισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Ο.Ο.Σ.Α. για την εξεύρεση διεθνών κοινών κανόνων, προσθέτοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί παγκόσμια λύση, τότε η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην υιοθέτηση δικής της πρότασης.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ